Starým kotlům v Česku odzvoní už v září tohoto roku, nebude možné je provozovat

Starým kotlům v Česku odzvoní už v září tohoto roku, nebude možné je provozovat
Kvapem se blíží zákaz starých kotlů první a druhé emisní třídy, už od září je nebude možné používat. Neotálejte s výměnou kotle, není to záležitost na jeden den.

Už od září 2022 platí toto nařízení pro budovy, které nejsou obytné. Ty už skoro dva roky musí používat k vytápění kotle na tuhá paliva, které patří minimálně do třetí emisní třídy. Původně měl zákaz platit i pro obytné domy, ten nakonec ale přichází v platnost až dva roky poté.

Staré kotle musí z provozu ven, jelikož nesplňují požadavky uvedené v příloze č. 11 zákonu o ochraně ovzduší. V té jsou obsaženy požadavky na maximální emise oxidu uhelnatého a tuhých znečišťujících látek. A právě staré kotle první a druhé třídy se už do těchto tabulek nevejdou.

Stav kotle se dá snadno zjistit, přechod na jiný zdroj tepla ale může trvat

Jakou třídu má váš aktuální kotel zjistíte na štítku, kterým je kotel označený, případně z návodu na použití. Pokud ani jedna možnost není dostačující, zeptejte se pracovníka, který vám na kotli dělá pravidelnou revizi, ten je schopný určit emisní třídu kotle.

S výměnou starého kotle za jiný zdroj tepla se pojí hodně aktivit. Nejdříve je třeba nechat si zpracovat odhad tepelných ztrát bytové jednotky či rodinného domu jako podklad pro rozhodování, který nový zdroj vytápění pro domácnost použít. Je třeba zvážit výhody a nevýhody jiných způsobů vytápění. Pro některé domy může být například výhodný přechod na tepelné čerpadlo, namísto kotle na tuhé palivo. Pakliže se rozhodnete přejít na některé z obnovitelných zdrojů tepla, jako je třeba zmíněné tepelné čerpadlo, tak i na jeho instalaci můžete získat dotaci. Tepelných čerpadel je však několik druhů a je třeba poradit se s odborníkem, který typ čerpadla je nejvhodnější zrovna pro váš dům.

Stále máte možnost využít na výměnu kotle dotace
Stále máte možnost využít na výměnu kotle dotace | Zdroj: AndreyPopov / Depositphotos

Poslední šance získat dotaci na výměnu kotle

Ačkoliv se datum zákazu starých kotlů zveřejnilo teprve nedávno, již dlouho běží dotační programy pro domácnosti, aby mohly jednoduše systém vytápění v domácnosti vyměnit. Každý vlastník či spoluvlastník domu či bytové jednotky si může požádat o dotaci na výměnu kotle. Žadatelům o dotaci může být kompenzováno až 50 % výdajů na výměnu kotle, to zahrnuje jednak nákup zdroje (kotle, čerpadla apod.), tak i náklady na převoz, instalaci a další.

Speciální program je připraven i pro nízkopříjmové domácnosti, pro které díky tomu nepředstavuje výměna kotle až takovou finanční zátěž. Ti mohou totiž dostat podporu až ve výši 95 % realizovaných výdajů.

Jelikož nás zákaz používání těchto kotlů čeká již za 5 měsíců, je možné očekávat zvýšený zájem domácností, které tyto kotle stále mají o výměnu. To se může projevit jak třeba na rychlosti vyřizování žádostí o dotace, tak na době instalace nové jednotky. Proto není radno nechávat výměnu kotle na poslední chvíli a začít se zabývat realizací výměny co nejdříve.