České domácnosti v šoku: Sušené meruňky s překvapením, které nikdo nechtěl

České domácnosti v šoku: Sušené meruňky s překvapením, které nikdo nechtěl
Sušené ovoce vyhledáváme, chceme-li mlsat, ale zároveň myslíme na zdravý životní styl. Nakupujete-li v Tescu sušené meruňky, běžte si okamžitě zkontrolovat své zásoby. V jednom z těchto produktů se našel živý hmyz.

Okamžitě staženo z prodeje

Tesco má svou vlastní značku sušeného ovoce. Nyní však část své výroby muselo stáhnout z prodeje. Malý bílý hmyz byl nalezen ve výrobku TESCO APRICOTS – Meruňky vypeckované, konkrétně v balení s gramáží 200 gramů. Minimální trvanlivost u tohoto výrobku se datovala do května tohoto roku. Stalo se tak v obchodě Tesco ve Vysokém Mýtě, v ulici Dráby.

Hmyz ještě žil a v meruňkách se mu skvěle dařilo. Obchodní řetězec Tesco celou várku stáhl z prodeje. Zároveň dodal, že máte-li doma toto balení, můžete ho donést do svého obchodu a vyměnit za peníze, máte-li stále doklad o koupi. A to i přesto, že jste drobný hmyz zpozorovat nemuseli.

Meruňky by nám stejně nechutnaly

A to hlavně kvůli svému zápachu, který připomíná ze všeho nejvíce ovocnou hnilobu a který naznačuje, že něco není v pořádku. Meruňky opravdu zapáchají nelibě, a to kvůli reakci hmyzího vyměšování s ovocem, byť sušeným.

Už zápach by měl být tím vykřičníkem, který nám prozradí, že něco není v pořádku. Pokud byste i přesto nevěřili (a my doufáme, že uvěříte) a zkusili byste meruňky sníst, nejpozději další den by vás čekalo nepříjemné překvapení v podobě různých zdravotních problémů, zejména v oblasti trávicí soustavy.

Hmyz nám může způsobit různé zdravotní komplikace

Najdete-li v sušeném ovoci, ale i v dalších potravinách, hmyz, je třeba se mít na pozoru. Také hmyz může onemocnět či se na něm / v něm mohou živit různí paraziti, kteří nám v lepším případě způsobí střevní potíže, v horším případě nám oslabí imunitu a viry i bakterie parazitující na nás lidech budou mít větší příležitost se rozmnožit.

Možná argumentujete informací, že dnes se již hmyz konzumuje běžně. Ano, avšak tento hmyz se chová na farmách a prochází přísnými kontrolami. Můžeme si tak být jisti, že není nijak nemocen. Většinou se jedná o cvrčky či moučné červy – tzv. potravinu budoucnosti.

Nutno však podotknout, že je-li hmyz do potravin přidáván úmyslně, je povinností společnosti toto oznámit na obalu výrobku. Najdeme-li hmyz, ať už živý nebo mrtvý, a na etiketě nic takového nenajdeme, ohrozíme své zdraví, pokud tuto potravinu přesto sníme.

Hmyz, který je nyní legální používat jako surovinu, jsou cvrček domácí, některé druhy potemníků, jako například moučný, a sarančata stěhovavá. Ostatní hmyz, včetně uvedeného malého bílého, je zdraví nebezpečné sníst.

Závady všech potravin si můžete lehce ověřit

Inspekce, která se zaobírá kontrolou závadnosti konzumních produktů, výsledky svého šetření pravidelně zveřejňuje na svém webu, www.potravinynapranyri.cz. Jste-li velmi obezřetní ohledně toho, co jíte, pravidelné návštěvy tohoto webu vám dopřejí klidný spánek a pocit, že toho pro své zdraví děláte více než jiní lidé.

Člověk není dokonalý tvor a občas se stane, že výrobky určené ke konzumaci jsou nějakým způsobem závadné, a proto nové informace na tomto webu přibývají závratnou rychlostí.