Cena pomerančového džusu exploduje: Neuvěříte, co stojí za tímto zdražením

Cena pomerančového džusu exploduje: Neuvěříte, co stojí za tímto zdražením
Pomerančový džus velmi zdražuje! Podle informací z letošního roku se jeho aktuální cena pohybuje v rozmezí mezi 70 až 100 korunami. Dříve ovšem stála jedna krabice daleko méně.

Tento trend je dlouhodobější kvůli omezení dovozu pomerančů z Floridy, kde se rozšířilo bakteriální onemocnění pomerančů (asijský citrusový psyllid). K tomu se přidají platy pracovníků a koronavirová opatření, která měla vliv na ekonomiku téměř všude po světě. Teď již jistě lépe porozumíme závratně stoupajícím cenám. Letos v lednu kvůli amatérským spekulacím vzrostla cena pomerančového koncentrátu o 94%. Někteří obchodníci podle CNN news nazývali koncentrát ,,novými akciemi GameStopu.

Z toho důvodu se na burze obrovsky zvedly ceny pomerančového koncentrátu. Pro srovnání se ještě v roce 2021 prodávala libra pomerančového koncentrátu za 1,40 dolaru. (To je v přepočtu 32,34 Kč). V roce 2024 je to 3,65 dolaru, což v přepočtu znamená 84,31 korun. To zdražení téměř trojnásobné. CNN Prima News uvádí, že pomerančový džus firmy Happy Day stál v loňském roce přibližně 53 korun. Dnes se jeho cena pohybuje v rozmezí 60 a 90 korun.

Agrární analytik Petr Havel tvrdí, že počasí je pro sklizeň a zrání pomerančů klíčové. Cena se určuje za libru pomerančového koncentrátu. Další finanční prostředky je nutné vynaložit na platbu pracovníků, nebo na opatření související s ekologičností produkce. Většina pomerančů, které se zpracovávají do pomerančového koncentrátu se dováží z Brazílie, kde se v minulosti (dle zpráv z roku 2019) rozšířilo onemocnění pomerančovníků, takzvaný ,,žlutý drak”. Je to bakteriální onemocnění, které napadá kořeny citrusů a brání rostlinám v přijmu živin z půdy. Listy stromů osychají a plody nedozrálé padají na zem. Přenašečem je malá mšice žijící na citrusech. Podle Ellise Hurta, komisaře pro floridské citrusy, je nutné floridskou produkci pomerančů (a nejen jejich) zachránit vyšlechtěním nových, odolnějších rostlin.

Cena džusů souvisí se špatnou úrodou pomerančů a její sklizní
Cena džusů souvisí se špatnou úrodou pomerančů a její sklizní | Zdroj: studioM / Depositphotos

Samotná firma Happy Day, původem z Rakouska také dováží značnou část svých pomerančů z Brazílie (a ještě z ostatních zemí, jako jsou například Egypt, Španělsko, Jižní Afrika, Řecko a USA.). Řádění ,,žlutého draka” v Brazílii a v poslední době i v USA muselo mít dovoz ovoce značný a velmi negativní vliv, který se projevil nárůstem cen. Jak to bude s pomeranči dál lze jenom velmi těžko předvídat. Experti varují, že může být hůř. My si můžeme jenom přát, aby se naši odborníci tentokrát mýlili.