Vytvořte si vlastní substrát pro oleandry

Vytvořte si vlastní substrát pro oleandry
Rostliny v květináčích patří mezi oblíbené alternativy pro ty, co nemají zahradu. Oleandry jsou obecně brány mezi nejoblíbenější rostliny pěstované na balkónech a terasách. Pro jejich pěstování je nezbytný vhodně zvolený substrát.

Oleandr je populární okrasná rostlina, která má kořeny ve středomoří. V našich krajích se oleandru daří celkem dobře. Rostlina zvládá i nižší teploty, ale při dlouhodobějších mrazech se doporučuje přesunout rostlinu do místnosti, nejlépe do zimní zahrady, nevytápěného skleníku nebo osvětleného sklepa. Samotná rostlina nemá vysoké nároky na péči.

Bohaté nároky na půdu

Péče o oleandry není náročná, ale požadavky na substrát ano. Tato středomořská okrasná rostlina potřebuje dostatek minerálů a slunné místo. Příliš mnoho deště může poškodit oleandr. Klasická zemina do květináčů není nejlepším nápadem. Raději dejte přednost substrátu určenému pro středozemní rostliny, jako právě oleandr nebo levandule.

Homemade substrát

Jak bylo výše zmíněno, oleandr má vysoké nároky na živiny, proto je důležité poskytnout mu půdu bohatou na živiny. Zahradní půda společně s hlínou tvoří substrát, který dobře zadržuje vodu, avšak je také by měl být propustný. Do zahradní směsi přidejte menší množství písku, díky čemuž dosáhnete požadované propustnosti. Na závěr do substrátu přidejte trochu vápna, abyste získali optimální pH půdy, které se má pohybovat mezi 6 a 7. Abychom si to tedy shrnuli, tak půda by měla obsahovat:

·        Základem je na živiny bohatá zahradní půda.

·        Směs musí obsahovat trochu hlíny.

·        Přidejte trochu písku pro získání lepší propustnosti.

·        Kousek vápna přispěje k získání požadované pH 6–7.

Oleandr má vysoké nároky na živiny a také je důležitá vhodně zvolená nádoba pro pěstování
Oleandr má vysoké nároky na živiny a také je důležitá vhodně zvolená nádoba pro pěstování | Zdroj: Autor / Depositphotos

Výsadba oleandru

Před samotnou výsadbou je nutné zvolit správnou nádobu pro zasazení oleandru. Obvykle se doporučuje použít těžkou nádobu, která zabrání potencionálnímu převrácení nádoby, pokud venku fouká silný vítr. Květináč nebo nádoba by měla mít otvory, ze kterých vyteče přebytečná voda, aby nedošlo ke vzniku plísni. Pod nádoby umístěte podšálky, aby oleandr mohl absorbovat přebytečnou vodu. Kořeny oleandru mají ve zvyku se rozšiřovat do šířky než do hloubky. Z tohoto důvodu je tedy vhodné zvolit širší nádobu než hlubokou.

Při přesazování rostliny do nové nádoby buďte opatrní. Není vhodné přesazovat rostlinu do mnohem větší nádoby, než byla ta předchozí. Větší nádoba by mohla způsobit, že by většina energie byla vložena do růstu kořenů, místo do květů. Pro rychlejší adaptaci oleandru v novém květináči trochu uvolněte kořeny, aby se mohly rychle rozšířit do nové půdy. Po přesazení rostliny do nové půdy trochu přimáčkněte půdu a zalijte.

Vhodné podmínky

Nároky na půdu nejsou jediným důležitým bodem pro výsadbu této okrasné rostliny. Oleandr miluje teplá a slunná místa, ale snese i pěstování v polostínu. Oleandry rostou nejčastěji v údolích řek, kde jsou chráněny před silným větrem. V domácnosti nebo na zahradě volte místa, která dokážou poskytnout oleandr nejen dostatek slunečního svitu, ale také ochranu před silným větrem.