Tradiční české znojemské okurky končí

Tradiční české znojemské okurky končí
Výroba sterilovaných okurek, které se na jižní Moravě pěstují a konzervují téměř 130 let, v závěru roku 2024 skončí. Legendární Znojemské okurky budou pocházet z ciziny.

Okurky se na Znojemsku pěstují stovky let

Tradice pěstování okurek nakladaček na Znojemsku spadá až do 16. století a výroba oblíbených a velmi chutných okurek zavařených ve sladkokyselém nálevu začala na konci 19. století. Znojemské okurky byly dlouhá léta známé a žádané nejen v České republice, ale po celé Evropě a dokonce i v Americe a v Austrálii. Závěr roku 2024 tuto staletí dlouhou tradici ukončí

Okurky, pivo, bižuterie

Podle odborníků měly na kvalitu a výbornou chuť okurek nakladaček pěstovaných na Znojemsku vliv místní klimatické a půdní podmínky. Sterilované okurky Znojmia pak za svoji jedinečnou chuť vděčí dlouholeté tradici a zkušenostem s konzervováním. Okurky Znojmia  byly označovány za „znojemské rodinné stříbro“ a byly srovnávány s našimi dalšími tradičními výrobky, jako bylo plzeňské pivo nebo jablonecká bižuterie.

Smutná historie konzervárny ve Znojmě

Znojemská konzervárna, která byla původním výrobcem světoznámých sterilovaných okurek, před více než dvaceti lety zkrachovala. Prvotní návrh na konkurz podali věřitelé v roce 2002, v prosinci téhož roku byla výroba ukončena. Důvodem krachu bylo to, že konzervárna byla vytunelována, zmizel z ní majetek v hodnotě desítek milionů korun. Výrobu slavných okurek se značkou Znojmia pak koupila firma Hamé Babice.

Důvodem krachu bylo to, že konzervárna byla vytunelována
Důvodem krachu bylo to, že konzervárna byla vytunelována | Zdroj: msanca / Depositphotos

Výroba kyselých okurek byla dlouhodobě ztrátová

Kyselé okurky se značkou Znojmia v současné době vyrábí potravinářský závod Orkla Foods Česko a Slovensko, který sídlí v Bzenci na Hodonínsku a který vlastní norská společnost Orkla. Podle informací společnosti Orkla je důvodem ukončení výroby její dlouhodobá ztrátovost. V průběhu posledního čtvrtletí letošního roku bude výroba postupně snižována, na konci roku 2024 výroba Znojemských okurek v Česku skončí zcela.

Cílem je nižší energetická náročnost

Společnost Orkla v České republice vyrábí řadu známých a tradičních značek, jako je Majka, Vitana, Otma a Hamé. Peníze, které Orkla ušetří ukončením ztrátové výroby okurek, budou směřovat do investic, které zajistí vyšší udržitelnost, nižší energetickou náročnost a rozvoj ziskových činností. Po uzavření podniku v Bzenci přijde o zaměstnání přibližně 200 pracovníků, kterým se společnost Orkla bude snažit pomoci se získáním nového uplatnění.

Znojemské okurky budou pocházet z ciziny

Sterilované okurky se značkou Znojmia se budou vyrábět i nadále, už ale nebudou mít původ v Česku. Podle informací mluvčího společnosti Orkla nyní probíhají jednání, je ale pravděpodobné, že okurky Znojmia budou pocházet ze středoevropského nebo západoevropského regionu. Čeští spotřebitelé tedy na pultech obchodů najdou stejné výrobky nesoucí značku Znojmia, ale to bude jediná souvislost s tradičními znojemskými kyselými okurkami.

Zdroje článku: