Super výhodná investiční nabídka: Jak ji rozpoznat a nenechat se oklamat

Super výhodná investiční nabídka: Jak ji rozpoznat a nenechat se oklamat
V dnešní době se setkáváme s mnoha lákavými investičními nabídkami, které slibují vysoké výnosy. Obětí podvodníků s investicemi se stal i 55letý muž z Lounska. Ale jak rozpoznat, zda je nabídka skutečně tak výhodná, jak se zdá?

Průběh a důsledky činu

Hospodářští kriminalisté z Lounska se v poslední době zabývají několika případy útoku podvodníků, kteří vystupují pod záminkou „výhodného investování“. Jejich hlavním záměrem však není vám pomoci nastartovat vaši investiční kariéru, ale navrhnout vám falešnou nabídku. Cílem počínání těchto pachatelů je získání vzdáleného přístupu na plochu vašeho počítače a tím získat i přístup k odcizení vašich financí.

Útočníci umístí na internet lákavou nabídku, která vám slibuje zaručené zisky. Často pro zvýšení důvěryhodnosti využívají tváře známých osobností nebo významné společnosti. Po kliknutí na lákavou investiční nabídku budete přesměrování k vyplnění kontaktního formuláře. Jakmile odešlete údaje budete v dohledné době osloveni, například telefonicky samotnými podvodníky. Ti se mohou vydávat za zaměstnance různých investičních společností. Poté se dostáváte do kolotoče intenzivní manipulace, kde jste vyzívání k poskytnutí osobních a citlivých údajů, jako je například informace o platební kartě a na konci všeho poskytnete útočníkům i vzdálený přístup na plochu počítače. V některých případech došlo k tomu, že oběť na základě instrukcí poskytnutých po telefonu nainstaluje do svého počítače software, který následně útočníkům umožní vzdálený přístup. S vidinou výdělku z investic poskytujete pachateli své finance sami nebo díky vzdálenému přístupu může transakce provádět i samotný pachatel bez vašeho vědomí. Zájmem útočníka je vás udržovat v nevědomosti a poskytovat zdánlivě věrohodné informace.

Jednou z obětí je 55letý muž žijící na Lounsku, který lákavou nabídku k investicím nalezl na sociální síti. S vidinou značného zhodnocení svého finančního majetku uvěřil útočníkovi a zaslal do kryptoměnové peněženky bezmála 4 500 000 Kč. Další obětí se stal 67letý muž z Podbořanska. I v tomto případě se jednalo o výhodnou investici do kryptoměn. Muž umožnil vzdálený přístup do svého počítače podvodníkovi. Ten ihned uskutečnil několikatisícovou transakci. Neznámý pachatel následně vyzval poškozeného k vytvoření úvěru, se kterou muž nesouhlasil. Následně se na jeho účtu začali objevovat podezřelé transakce z různých účtů. Celé situace si povšimla banka oběti a bankovní účet zablokovala. Poškozený jen díky obezřetnosti zaměstnanců banky nepřišel o všechny své úspory.

Pokud kryptoměnám nerozumíte, je lepší se jim vyhnout.
Při obchodování s kryptoměnami je lehké naletět podvodníkům. Mějte se na pozoru. | Zdroj: designer491 / Depositphotos

Na co si dát pozor?

Osloveni můžete být telefonicky, emailem nebo lákavou reklamou. Vždy si email nebo reklamu pečlivě prohlédněte a neklikejte na webové odkazy, které se vám nezdají. U telefonického kontaktu se raději vícekrát zeptejte a pečlivě naslouchejte. Za žádných okolností však nikdy neposkytujte vaše citlivé a osobní informace. Za žádný okolností nikdy neposkytujte vzdálený přístup k vašemu počítači a zároveň neklikejte na podezřelé odkazy.

Nepodléhejte manipulativnímu jednání, falešným doporučení známých osobností nebo zaručeným investicím bez rizika. Pokud jste již informace o svém bankovním účtu útočníkovi předali neodkladně kontaktujte vaši banku.

Zdroje článku: