Bankomaty rozdávaly miliony: Neuvěříte, jak se obyčejní lidé stali přes noc bohatými

Bankomaty rozdávaly miliony: Neuvěříte, jak se obyčejní lidé stali přes noc bohatými
Největší etiopská komerční banka má problém. Došlo k neočekávané softwarové události, která klientům umožnila vybírat a převádět podstatně víc peněz, než měli na účtech.

Průšvih banky CBE

CBE (Commercial Bank Of Ethiopia) je největší bankovní ústav v této druhé nejlidnatější zemi Afriky. Mělo se za to, že její bankovní systém je 100% bezpečný. Nic ale není dokonalé, a tak došlo k tomu, že její softwarové systémy postihlo mezi pátkem a sobotou minulého týdne kritické selhání, které trvalo několik hodin. Podle expertů na kybernetickou bezpečnost rozhodně není vyloučeno, že incident by mohl souviset s útokem na digitální infrastrukturu banky zevnitř, ačkoli banka popřela, že by událost souvisela s kybernetickým útokem. Za povšimnutí však stojí, že o týden dříve banka propustila více než 200 zaměstnanců v souvislosti s podvody s doklady o dosaženém vzdělání.

Vynalézaví studenti

Prezident banky CBE Abie Sano v pondělí prozradil novinářům, že většinu peněz vybrali vysokoškolští studenti. Ti si totiž velmi rychle prostřednictvím svých mobilních telefonů a sociálních sítí začali mezi sebou šířit zprávy o této radostné události. U štědrých bankomatů v univerzitních kampusech se okamžitě začaly tvořit velmi dlouhé fronty, kde lidé horlivě vybírali peníze až do chvíle, kdy je zastavila policie, která brzy dorazila. Banka tento týden sestavila pracovní skupinu, která se snaží dostat peníze zpět, přičemž někteří studenti už byli údajně i zadrženi.

K jaké škodě vlastně došlo?

Pomyslný červený vykřičník vyskočil v systému banky CBE poté, co v noci z pátku na sobotu zaznamenali neobvyklý skokový nárůst transakcí, který zahltil digitální platformy a online aktiva banky. Vedení CBE nepotvrdilo výši celkové částky, avšak podle některých zdrojů téměř 66 tisíc zákazníků provedlo nejméně 25 tisíc transakcí v celkové výši mezi 2,4 – 6 miliard etiopských birrů, v přepočtu 1 – 2,4 miliard českých korun.

Na chybu sowtwaru upozornil neobvyklý skokový nárůst transakcí
Na chybu sowtwaru upozornil neobvyklý skokový nárůst transakcí | Zdroj: Scharfsinn / Depositphotos

Systémová chyba spustila lavinu

V reakci na poruchu svého software zablokovala banka CBE chod digitálních finančních služeb a také oslovila další bankovní společnosti, aby rovněž zastavily provádění online transakcí. To vyvolalo vlnu velkých obav všech obyvatel Etiopie. Toto preventivní opatření na několik hodin kompletně paralyzovalo bankovní sektor v celé zemi a ovlivnilo širokou škálu služeb, včetně výběrů z bankomatů, internetového bankovnictví a mobilních bankovních převodů. Ještě během víkendu však byly všechny služby znovu zprovozněny. CBE se oficiálně omluvila za nepříjemnosti a ujistila veřejnost, že nedošlo k žádnému externímu narušení kybernetické bezpečnosti. Incident však posloužil jako připomínka vzájemného propojení finančních institucí a společného úsilí potřebného k udržení integrity bankovního systému.

Podobné věci se stávají…

Zdá se, že událost v Etiopii je ojedinělou anomálií, ale není to tak. V loňském roce umožnila technická závada v systému Bank of Ireland vybírat zákazníkům hotovost až do limitu 1000 EUR, což vedlo k obrovským frontám lidí před bankomaty, kteří se domnívali, že dostávají peníze zdarma.