Česko na špici Evropy: Ne za inovace, ale šokující ceny mobilních tarifů

Česko na špici Evropy: Ne za inovace, ale šokující ceny mobilních tarifů
Česká republika patří k zemím s nejdražšími mobilními tarify v Evropě. Trhu dominují tři mobilní operátoři (O2, T-Mobile a Vodafone) a neočekává se, že by zlevnili nabídku tarifů.

Nabídka tarifů v tuzemsku

Situace v tuzemsku začíná být poněkud úsměvná, když dojdeme k závěru, jaké vysoké ceny u nás panují ve srovnání s jinými zeměmi. Všichni tři giganti si mnou ruce, protože udržují jedny z nejdražších tarifů v Evropě. Například v sousedním Polsku nabízí daleko výhodnější tarify, a i na Slovensku jsou nabídky pro spotřebitele výhodnější.

Společnost O2 nabízí v základní nabídce čtyři tarify s neomezeným voláním a SMS zprávami. Nejlevnější tarif, NEO+ Modrý, s 4 GB daty, je nabízen za 599 Kč měsíčně. Další tři nabízené tarify poskytují neomezený objem dat. Nejpomalejší neomezený tarif NEO+ Stříbrný (10 MB/s), je nabízen za 949 Kč měsíčně, nyní lze využít slevu ve výši 200 Kč. Třetí tarif NEO+ Zlatý, vyjde na 1 149 Kč měsíčně s omezením 20 Mb/s. Neomezený tarif NEO+ Platinový, s daty bez omezení rychlosti, stojí 1 349 Kč měsíčně.

T-Mobile se svou nabídkou příliš neliší od svého konkurenta z O2 a nabízí rovněž čtyři tarify s neomezeným voláním a SMS zprávami. Nejlevnější tarif 4 GB Plus s 4 GB dat, stojí 585 Kč měsíčně. Tarif 10 GB Plus nabízí ještě omezená data (10 GB) a je k dispozici za 720 Kč. Tarif Neomezeně XL nabízí neomezený počet dat, ale s omezenou rychlostí 10 Mb/s. Cena pořízení vychází na 930 Kč. Poslední tarif Neomezeně 4XL, je naprosto totožný, jako nabízí O2, liší se pouze výslednou cenou, která činí 1 340 Kč za měsíc.

Trojici operátorů uzavírá Vodafone, který jako jediný nabízí všechny tarify s neomezenými daty, liší se pouze rychlostí dat. Základní tarif Basic+ s rychlostí 4 Mb/s, nabízí za 697 Kč měsíčně. Tarif Super s rychlostí 10 Mb/s, pořídíte za 877 Kč. Tarif Super+, nabízí rychlost internetu 20 Mb/s za stejnou cenu, jako tarif Super po dobu šesti měsíců. Po uplynutí této doby je celková částka navýšena o 120 Kč na výsledných 997 Kč za měsíc. Posledním nabízeným tarifem bez omezení je Premium 5G. Za tento tarif si zaplatíte 1 307 Kč měsíčně.

Stále nejvýhodnější tarify jsou
Stále nejvýhodnější tarify jsou "rodinné", tedy pro více lidí | Zdroj: watcartoon / Depositphotos

Levnější nabídky v Polsku a na Slovensku

Není třeba chodit daleko, abychom našli opravdu výhodné nabídky tarifu. V sousedním Polsku nabízí T-Mobile pro své klienty dva kompletně neomezené tarify. První z nich je neomezený, s rychlostí 30 Mb/s, je dostupný za 50 PLN (293 Kč) měsíčně s tím, že první tři měsíce je tarif zdarma! Za druhý tarif s neomezenou rychlostí si připlatíte o 20 PLN navíc (400 Kč), ale rovněž máte první tři měsíce zdarma. Tarif si můžete pořídit až pro 4 SIM karty. Čím více SIM karet zadáte, tím větší výhody budete mít. Podpisem smlouvy se zavážete po dobu 24 měsíců.

Levnější tarify mají i na Slovensku. Telekom, obdoba T-Mobile, nabízí o stovku levnější tarify, jak u v českém T-Mobilu.

Jedny z nejdražších dat

Nejen vysoké ceny tarifů jsou pro nás problém, ale také patříme mezi země s nejdražšími daty v celé EU. V průměru zaplatíme za zakoupení 1 GB dat 70 Kč, dražší už je v tomto ohledu pouze Lotyšsko se 72 korunami. Nejlevnější data jsou v Itálii, kde pořídíte 1 GB dat za směšné 2 Kč. V celosvětovém žebříčku nám patří 193. místo z celkových 237 zemí.