Vápno jako účinný pomocník v boji proti nezdolné přesličce

Vápno jako účinný pomocník v boji proti nezdolné přesličce
Přeslička rolní je léčivou rostlinou, která se používá k léčbě nejrůznějších neduh. Na zahradách ale její přítomnost už tolik neoceníme. Jak s ní účinně bojovat?

Přeslička rolní je vytrvalou rostlinou, která roste převážně na travnatých místech v příkopech, u cest i v lesích. Prospívá zdraví močové soustavy, pokožce nebo třeba játrům, naší zahradě už tolik ne. Právě zde je pro mnohé nevyžádaným společníkem, i když zde nedorůstá takových rozměrů jako třeba v lesních porostech, kde má podmínky pro svůj růst přeci jenom příznivější. Je možné s ní ale účinně bojovat? Pojďme si ukázat, že s trochou píle je možné se přesličky na zahradě jednou pro vždy zbavit.

Pracná přesto nejlevnější a nejefektivnější metoda

Mezi nejšetrnější způsob patří bezesporu pravidelné vytrhávání. To koneckonců platí pro všechny druhy plevele. Pokud dlouhodobě na zahradě s přesličkou bojujete, pozitivní na tom je, že na rozdíl od jiných plevelů, přeslička obsahuje velké množství křemíku, který je pro okolní rostliny prospěšný. Z vytržené natě přesličky si tedy můžete připravit kvalitní hnojivo. Přesličku zalijte vodou, nechte zkvasit a výsledný produkt řeďte s vodou v poměru 1:10.

Boj společně s vápnem

Přeslička nesnáší vápno a podobě zásadité sloučeniny. Pro hubení přesličky můžete využít například i popel ze dřeva, který by měl na přesličku působit stejně efektivně. V obou případech ovšem bude zapotřebí opakovaná aplikace, která zajistí, že se přeslička nebude na zahradu vracet. Přeslička se množí sporami, které vznikají ve sporangiích ve výtrusovém klasu. Zjednodušeně řečeno, přeslička se rozmnožuje pomocí výtrusnic. Ty produkují výtrusy a pomáhají rostlině s jejím rozmnožováním.

O přesličkách je známo, že se jim daří převážně na kyselých půdách, i proto je skvělým pomocníkem v boji proti jejímu zahubení vápno. Mějte se ale na pozoru, přeslička dokáže prospívat i v půdách neutrálních a zásaditých. Jedinou její slabou stránkou je vysoká půdní vlhkost, kterou ke svému životu doopravdy potřebuje. Nejlépe se jí tak bude dařit na půdách s vysokým podílem podzemní vody. Je charakteristická i pro svůj bujarý kořenový systém, který není možné snadno zničit. K jeho odstranění tak jen málokdy bude stačit jednoduché překrytí pozemku, které účinkuje na celou řadu dalších plevelů.

Pokud se chcete přesličky zbavit jednou pro vždy, bude zapotřebí provést hned několik kroků. Nejdříve je zapotřebí půdu důkladně přerýt na hloubku dvou rýčů a postarat se o odstranění všech výhonků. Ideální doba bude na podzim a na jaře pak už jen odstraníme výhonky, které přeci jenom zvládly přežít. Pokud se ještě oddenky znovu objeví, můžeme vzít na pomoc již zmíněný roztok z vápna nebo sáhnout po účinných herbicidech, jejichž látky jsou schopny proniknout až do kořenů a rostlina postupem času sama odumře bez zbytečné práce. Je ale potřeba připomenout, že se nejedná zrovna o ekologickou variantu. Přistupujte k ní tedy až jako k poslední možnosti.

Zdroje článku: