České penze: Reforma pro zachování důstojného stáří

České penze: Reforma pro zachování důstojného stáří
České ekonomice se v posledních letech nedaří. Je potřeba se zamyslet nad opatřeními, které by mohly dát ekonomiku znovu do pohybu. Důležitým tématem je důchodová reforma.

Česká ekonomika neprosperuje – Jak to napravit?

Jedna z možností je postavit se regulacím z Bruselu, uvedla ekonomka Markéta Šichtářová, kandidátka do Senátu. Je potřeba regulace, které přicházejí z Bruselu brzdit. Uvádí, že všichni zástupci v zákonodárném sboru například v Europarlamentu, v Senátu nebo v Poslanecké sněmovně mohou pro určitý zákon hlasovat nebo nehlasovat.

Penzijní reforma

Veřejné finance jsou momentálně velmi napnuté a pokud by se nezměnily parametry v důchodovém systému, lidé by na to doplatili. Došlo by k neúměrnému zatížení pracujícího lidu nebo bude odchod do důchodu nastaven na velmi vysoký věk, například ve věku 75 let nebo důchodci velmi zchudnou.

Zátěž veřejných financí

Pokud se nezmění zátěž veřejných financí, nastane velmi tíživá situace pro pracující občany i pro důchodce. Podle analýzy Markéty Šichtářové tvoří třetinu státního rozpočtu tzv. transfery, což je forma určitého přerozdělování. Drtivá většina této formy je způsobena dle Markéty Šichtářové „ideologickými problémy“, na které upozorňuje. Dotace, které označuje za „ideologické“, by z veřejných financí seškrtala.

Kolik by měly letošní důchodci

Pokud by se finance, které jdou na ideologické přesměrovávání, přerozdělily důchodcům, měly by se velmi dobře. Důchodci by pobírali kolem 50 tisíc. Vláda si však musela zvolit, zda finance použije na dotace nebo je nasměruje důchodcům. Vláda si zvolila dotace, tvrdí Markéta Šichtářová.

Na důchod si bude muset začít spořit každý
Na důchod si bude muset začít spořit každý | Zdroj: belchonock / Depositphotos

Vláda navrhuje změnit parametry

Vláda navrhuje změnit několik parametrů. To podle Šichtářové může pomoci jen krátkodobě, na dva až tři roky, ale pak budeme opět ve stejné situaci.

Řešení

Markéta Šichtářová navrhuje revizi veřejných financí a škrt financí, které jdou na dotace. Tím by se mnoho ušetřilo a lidé by mohli mít důstojný důchod a pracující občané by nepodléhali enormní zátěži a věk odchodu do důchodu by mohl zůstat na vyhovujícím čísle. Také upozorňuje na to, že současný penzijní systém je neudržitelný na základě demografické prognózy.

Zvyšování věku odchodu do důchodu

Ministr práce a sociálních věcí potvrdil postupné zvyšování věku odchodu do důchodu. Snižuje se porodnost a prodlužuje se doba dožití. V demografickém ohledu podle Mariana Jurečky chybí 900 tisíc dětí za 30 let, které už se nenarodí. Mladí lidé se na pracovní trh dostávají také ve vyšším věku než dříve.

Motivační důchodový pilíř

Hnutí ANO přišlo s motivačním důchodovým pilířem. Je to nástroj, ve kterém by si občané mohli dobrovolně spořit. Šichtářová vidí tento nápad kriticky. Podle ní totiž nikdy nemůže státní fond fungovat lépe než soukromý fond. Kdyby chtěl stát rozdíl vyrovnat, musel by ho dotovat, a to by české ekonomice nijak neprospělo.

Důchod v roce 2024

Reálně si důchodci v roce 2024 polepší o 360 korun českých.

Zdroje článku: