Konec českých domácích zabíjaček? Vláda zavádí přísná opatření

Konec českých domácích zabíjaček? Vláda zavádí přísná opatření
Zabíjačkové hody vždy patřily k českým obyčejům. Na vesnici se při této události sešli všichni vesničané a lidé se veselili i hodovali. Domácí zabíjačky mají své kouzlo.

Africký mor prasat

Čeští veterináři bojují dlouhodobě s touto chorobou, africkým morem prasat. Státní veterinární správa nařídila omezení pořádání domácích zabíjaček. Myslivci dostanou více peněz za odstřel divokých prasat.

Zákaz domácích zabíjaček

Kvůli nemoci afrického moru prasat zakázala Státní veterinární správa pořádání domácích zabíjaček. Týká se to tzv. uzavřeného pásma II. Veterináři zakazují přesun domácích prasat na dočasná hospodářství, kde se konají domácí porážky prasat.

Jaká území mají zákaz domácích zabíjaček?

Na Liberecku se vyskytl africký mor u divokého prasete. Z tohoto důvodu se zákaz pořádání domácích zabíjaček na tomto území rozšířil. Nově přibylo 14 katastrálních území o rozloze necelých 10 000 ha na uzavřeném pásmu II. Uzavřené území pásma I se rozšířilo o 13 katastrálních území o výměře přes 4 600 ha. Změny reagují na výskyt onemocněného divokého prasete uloveného nedaleko obce Horní Vítkov.

Uzavřené pásmo II zaujímá po nové úpravě 557 km čtverečních na Frýdlantsku. Uzavřené pásmo I zabírá po úpravě 1 200 km čtverečních. Mimořádná veterinární opatření jsou platná v obou pásmech. Cílem je zamezení rozšíření této nákazy afrického moru prasat do dalších územních oblastí, a především zabránit přenosu této choroby do domácího chovu prasat.

Přísná opatření

Přísnější režim je uplatňován v uzavřeném pásmu II. Jedná se totiž o území, kde se již nakažená divoká prasata vyskytla. U uzavřeného pásma I panují volnější podmínky.

Za odstřel divokého prasete může myslivec dostat i odměnu
Za odstřel divokého prasete může myslivec dostat i odměnu | Zdroj: JakubMrocek / Depositphotos

Odměna za odstřel

Zástřelné navýšili veterináři ve zmíněné oblasti. V obou pásmech, tedy v uzavřeném pásmu I a v uzavřeném pásmu II, dostanou myslivci za odstřel divokého prasete částku ve výši 5 000,- korun českých. Musí být splněna podmínka, že zastřelený divočák musí vážit nad 80 kilogramů. Pokud bude mít divoké prase hmotnost pod zmíněných osmdesát kilogramů, zůstává odměna na tisíci korunách v prvním pásmu a na dvou tisících korunách v druhém pásmu. Jestli si ale myslíte, že lovci si můžou svoji kořist také zkonzumovat, tak se mýlíte. Konzumace divokých prasat ve vytýčené oblasti je zakázaná.

Vyjádření Státní veterinární správy

Státní veterinární správa tvrdí, že prasata ne vždy končila tam, kde měla. Existuje mnoho případů, kdy jsou prasata přemísťována na odlišná místa oproti místům uvedeným chovatelem při nákupu prasete. Z tohoto důvodu nastávají poté potíže při kontrole biologické bezpečnosti, uvedl mluvčí SVS Petr Vorlíček.

Africký mor prasat

Jedná se o vysoce nakažlivé onemocnění prasat podobné klasickému. Touto nákazou může onemocnět prase divoké i prase domácí bez ohledu na věk prasete. K projevům patří vysoká horečka (až 42 stupňů Celsia), po poklesu teploty je zvíře malátné, těžce dýchá, nepřijímá potravu, trpí průjmem, zvrací a mají cyanotickou kůži.

Zdroje článku: