Zlato láká Čechy do světa investic: Proč je teď ten pravý čas koupit?

Zlato láká Čechy do světa investic: Proč je teď ten pravý čas koupit?
Investice do zlata je veřejností vnímáno jako něco exotického, možná až nejistého a rizikového. Faktem však je, že tento drahý kov neztrácí na své hodnotě a v době kolísajících úrokových sazeb představuje překvapivou stabilitu a jistotu.

Rekord za rekordem

Na začátku března tohoto roku vystřelila cena zlata raketově vzhůru, a i když se řada investorů domnívala, že brzy dojde k poklesu, tak realita je zcela opačná. V dubnu si totiž zlato připsalo další růst, přičemž dnes se trojská unce prodává za rekordních 2298,5 USD, což představuje přibližně 1724 Kč/gram. Pro srovnání – o rok dříve se totéž množství zlata na burze obchodovalo za 1372 Kč, před deseti lety pak za pouhých 823 Kč.

 

Investoři větří příležitost

Tento nárůst není pro odborníky nic neočekávaného. Investoři jsou si velmi dobře vědomi turbulentního vývoje trhu, spojeného s vysokou mírou inflace a úrokových sazeb. Takovéto epizody odborníci označují jako „medvědí trh“ a tehdy hledají způsoby, jak svůj kapitál ochránit proti rychlému znehodnocování. Zlato má totiž dlouhodobě dobrou „pověst“, přetrvávající od počátku lidské civilizace. Nikdy se nestalo bezcenným a historie mnohokrát ukázala, že zlato zůstalo jedinou jistotou v krizových obdobích společnosti.

Jak poznat, kdy je čas investovat do zlata?

Stejně jako i u dalších součástí finančního trhu, i investice do zlata mají svá pravidla, kterých je třeba dbát. Bez nich se může stát, že z vidiny lákavého zhodnocení se na konci stane jen velké zklamání a účet, svítící v červených číslech. Finančníci vědí, že u zlata platí tři kroky: odhad okamžiku, sledování ceny a rozumná investice.

Investice do zlata má své pravidla, která je třeba znát a dbát
Investice do zlata má své pravidla, která je třeba znát a dbát | Zdroj: Alexmit / Depositphotos

Odhad okamžiku

Každý broker na burze vám poví, že klíčovým faktorem úspěchu je neustálé sledování trhu a umění odhadnout vhodný okamžik, kdy nakoupit a prodat. U zlata to platí také. I když se zdá, že dnešní cena 1724 Kč/gram se může zdát vysoká, tak vývoj trhu napovídá, že tato cena není finální a dál poroste. Proto je poměrně jisté, že nyní je ta pravá chvíle k nákupu.

Sledování ceny

I když zlato primárně nepředstavuje finanční produkt, který by se vyznačoval extrémní volatilitou (kolísáním ceny), i jeho hodnota závisí na řadě faktorů, které mohou cenu zvýšit, ale naopak i srazit dolů. V minulosti to bylo například období conquistadorských výprav do jižní Ameriky v 16. století, spojené s přílivem levného zlata do Evropy, či objevení zlatých nalezišť na řece Klondike v 19. století. Dnes s cenou zlata hýbe především geopolitická situace, vývoj na světovém trhu a burze. Očekává se, že vliv budou mít i nadcházející prezidentské volby v USA.

Rozumná investice

Nákup zlata nikdy nesmí představovat „sázku na jednu kartu“. I když je možná lákavé, nakoupit větší množství zlata v době, kdy jeho cena stoupá vzhůru a je šance, že bude stoupat dál, přesto je nutno dbát na diverzitu svého portfolia. Většina zkušených investorů se shoduje na tom, že zlato by mělo představovat nejvýše 10 % celkových aktiv a mělo by sloužit právě jako nástroj k překlenutí nejisté doby a vysoké inflace.

Není zlato jako zlato

A jaké zlato je ideální nakoupit? Rozhodně ne šperky. Ty sice také časem nabývají na hodnotě, avšak zlato v nich není ryzí. Má podobu nejrůznějších slitin, nejčastěji se stříbrem a mědí, přičemž ve šperkařství se nejčastěji používá tzv. 14 karátové zlato, které obsahuje jen 58,5% zlata. Lepší variantou jsou zlaté slitky či jiné formy ryzího investičního zlata. Numismatik by pak ještě dodal, že pokud se investor rozhodne koupit zlato v podobě mince kterou se v minulosti platilo, tak se jeho hodnota zvyšuje hned na dvou frontách – jednak nárůstem zlata jako takového, jednak i nárůstem ceny sběratelské.

Zdroje článku: