Dobrá zpráva pro Čechy: Vejce, mléko a maso zlevňují

Dobrá zpráva pro Čechy: Vejce, mléko a maso zlevňují
Každého spotřebitele zajímají především ceny potravin. Nasytit lidský organismus je zkrátka jedna ze základních potřeb člověka. Momentálně ceny potravin klesají.

V posledních třech letech čeští spotřebitelé čelili strmému nárustu cen u některých potravin. Inflace, která činila 30 až 35 procent se na zvyšujících se cenách velmi podepsala. Nyní už se začínají objevovat opačné tendence a v meziročním srovnání ceny u některých potravin klesají.

Pokles cen potravin

Meziročně se sestupné tendenci cen potravin můžete těšit již desátý měsíc. Klesají totiž výkupní ceny od zemědělců, tím pádem mohou klesat i ceny potravin v obchodech. Zemědělské produkty jsou levnější téměř o pětinu oproti minulému roku.

Meziroční srovnání

U meziročního srovnání potravin se zjistilo, že u některých zemědělských komodit klesly průměrné ceny až o 18 procent. Ekonomové poukazují na fakt výrazného poklesu cen energií na burzách. Ceny některých výrobků se pomalu dostávají na stejnou nebo podobnou hladinu, na kterou jste byli zvyklí před výrazným zdražováním. Neklesnou ale na takovou úroveň, se kterou spotřebitelé počítali před válkou na Ukrajině, vysvětlil ekonom Vít Hradil.

Jak je to s vejci

Farmáři prodávali vajíčka po deseti kusech za téměř 37 Kč loňský rok, letos je to přibližně na 27 českých korunách. V obchodech se cena snížila o třetinu.

Komodity jako je mléko a kuřecí maso také zlevnily oproti loňskému roku. Ceny výrazně klesly u obilovin, především u mouky. Cena mouky klesla o čtvrtinu. Chléb je ale přitom stále na stejné cenové hladině.

Ceny klesají i za vajíčka, meziroční rozdíl je dokonce i 10 Kč
Ceny klesají i za vajíčka, meziroční rozdíl je dokonce i 10 Kč | Zdroj: ryzhov / Depositphotos

Pokles cen u potravin ve srovnání s ostatními zeměmi EU

Ve srovnání s ostatními zeměmi Evropské Unie Česká republika vede. Ceny u nás klesají nejrychleji od loňského prosince. V únoru jste mohli zaznamenat pokles již o 5,5 procenta, uvedl ekonom Štěpán Křeček.

Bude se dále zlevňovat?

Ekonomové už tuto tendenci nepředpokládají v plošném rozměru. Spíše mluví o možném dalším poklesu cen jen u vybraných potravin. Důležité jsou domácí faktory, které tento trend ovlivňují. Růst cen za uplynulé tři roky ovlivnila prudká inflace o 30 až 35 procent.

Očekávaný pokles komodit

Například u ovoce a zeleniny, jejichž ceny při meziročním srovnávání rostou.

Ceny od zemědělců

Ceny se od zemědělských výrobců v lednu snížily o 19,8 procenta. U rostlinné výroby poklesly ceny o 25,3 procenta. Důvodem je snížení cen u olejnin a obilovin. U živočišné výroby se jedná o pokles o 12,9 procenta. Podepsalo se to na cenách vajec a mléka.

Marek Výborný, ministr zemědělství uvedl, že se podařilo ceny potravin stabilizovat. Spokojený je i prezident svazu obchodu Tomáš Prouza, který měl donedávna obavy, že se bude zdražovat i přes snížení daní. Aby se dala ekonomika do pohybu, ekonomové doufají, že lidé opět začnou za potraviny více utrácet. Při strmém nárustu cen se lidé při svých nákupech znatelně uskromnili. Celkově nakupují o desetinu méně než v roce 2021.