Elektrokoloběžky čeká změna: Nově za výkonnější typy potřebujete platit povinné ručení

Elektrokoloběžky čeká změna: Nově za výkonnější typy potřebujete platit povinné ručení
Elektrokoloběžky musejí mít od 1. dubna povinné ručení. Ačkoli se jedná o několik stokorun měsíčně, někteří z nás s tímto stále nesouhlasí. Co zákonodárce vedlo k zavedení tohoto zákonu a jakých elektrokoloběžek se to týká?

Větší oblíbenost znamená větší nehodovost

Přestavte si, že jste vlastníkem elektrokoloběžky a svůj povoz půjčíte známému – v lepším případě. V tom horším si váš spolubydlící či člen rodiny vypůjčí elektrokoloběžku bez dovolení, vydá se na projížďku a někoho zraní. Hospitalizaci, ale i odškodnění musíte zaplatit vy.

Toto je běžná praxe a naštěstí je s tím nyní konec. Nově povinné ručení neplatíte jakožto vlastník, nýbrž jakožto člověk, který elektrokoloběžku využívá. A tak povinné ručení bude psáno na toho, kdo na ní skutečně jezdí, přestože to může být dočasně.

Pouze silnější stroje

Obecně platí, že čím těžší elektrokoloběžka je a čím rychleji je schopna jezdit, tím větší je pravděpodobnost, že v případě nehody někoho zraníte. Pokud vaše elektrokoloběžka váží méně než 25 kg, povinné ručení platíte, když je stroj schopný vyvinout rychlost vyšší než 25 km/hod. Naopak je-li vaše elektrokoloběžka těžší, platit povinné ručení jste povinni, vyvíjí-li rychlost vyšší než 14 km/hod.

Elektrokola mají výjimku

A to proto, že aby jezdila, nevyužívají pouze motor. Jejich primárním zdrojem energie je vaše aktivita, v tomto případě šlapání.

Též zahradní traktory mají výjimku, s takovým strojem však nesmíte vyjet na veřejnou komunikaci, přestože byste stroj pouze jeli půjčit sousedovi. Jakmile vás v takovém případě načape policista, máte opravdu velký problém, hrozí vám nemalá pokuta.

Zelená karta je nutností, nikoli však v papírové podobě

Ačkoli zelenou kartu v papírové formě mít nemusíte, nikdo vám to nezakazuje. Buďte si však vědomi toho, že ji po vás nikdo požadovat nebude. Policisté jsou vybaveni technologií načítání zelené karty podle čísla vozidla (konkrétně SPZ či sériového čísla).

Možná se ptáte, jak policisté budou kontrolovat zelenou kartu u elektrokoloběžek, které nemají svou státní poznávací značku. Všimněte si, že vaše elektrokoloběžka má na rámu vyražené sériové číslo. Toto číslo je spjaté s vaším povinným ručením. Policisté vás zastaví, aby zkontrolovali, zda platíte povinné ručení, na rozdíl od aut, jejichž registrační číslo si mohou zkontrolovat, aniž by majitele auta zastavili.

Pokuta není zanedbatelná

Zda pokuta, kterou obdržíte za nepojištění elektrokoloběžky, vás výrazně zasáhne do rozpočtu či nikoli, záleží na tom, kolik vyděláváte. Průměrný občan ale zapláče. Pokud vám policisté dají pokutu na místě, suma se může vyšplhat až na deset tisíc korun. Pokud se však váš případ dostane ke správnímu řízení, výsledná pokuta se může klidně i zpětinásobit. Její horní hranice je totiž padesát tisíc korun.

Nejde však pouze o pokutu, pokud zaviníte nehodu, nebudete osvobozeni od úhrady plné výše škody. Vyplatí se tak pojistit se i proti této události a být si jisti, že vaše pojišťovna část vámi napáchané škody uhradí.

Zdroje článku: