Pozor! Vaše peníze jsou v nebezpečí: Jak se bránit neviditelnému nepříteli na internetu

Pozor! Vaše peníze jsou v nebezpečí: Jak se bránit neviditelnému nepříteli na internetu
Jak se internet rozrůstal, lidí, kteří se chtěli obohatit na nevědomosti i důvěřivosti ostatních, značně přibývalo. Phishing, neboli rybaření, je zdaleka nejrozšířenější formou internetových podvodů. Jak se ubránit a jakým dalším online podvodům se stále daří?

Rybaříte-li, vyhodíte háček s červem a čekáte, která rybka se chytí. Nerozhlédnete se a neřeknete si, kterou rybu dnes chytíte. Phishing funguje na stejném principu, pouze s tím rozdílem, že ta rybka můžete být vy. Váš chutně vypadající červ je příslib velkého výdělku za málo času. Pojďme se nyní podívat na nejběžnější metody, abyste si příště dali větší pozor.

Vysněná nabídka práce

Ještě stále velmi populární metoda, jak z vás vytáhnout co nejvíce peněz, a to celosvětově. Přijde vám populární nabídka práce z domova (či si ji najdete, chcete-li změnit zaměstnání). Kompletace různých předmětů funguje nejlépe. Nabízejí vám práci bez poplatků předem a následně vám oznámí, že musíte poslat peníze, prý na materiál. Žádný skutečný zaměstnavatel ale po vás nic takového nemůže chtít. A tak, jakmile vás někdo požádá o transakci, couvněte. Je možné, že vás dotyčný začne bombardovat zprávami. Všechny ignorujte a kontakty si zablokujte, je-li to možné.

Láska má místo v srdci každého z nás

A na to podvodníci spoléhají. S kým jiným mohou manipulovat více než s člověkem, kterého okouzlili, většinou falešnými fotkami? Jistě jste již zaslechli, že důvěřiví lidé (hlavně ženy) někomu poslali peníze jen proto, že dotyčný bydlel příliš daleko, ale oni se se svou láskou chtěli setkat. Pokud vás někdo miluje, cestu zaplatí ze svého, nikdy nikomu neznámému, jakkoli ho milujete, neposílejte hotovost. Hlavně ne v případě, že ze seznamovacích aplikací jste nuceni urychleně přejít na soukromé zprávy, které nejsou nikým hlídány.

Máte příliš pomalý internet. Opravíme to, potřebujeme ale vaše rodné číslo

Nebo poslat malý peníz, co třeba několik stovek? Nebojte, budete mít třikrát rychlejší internet. Zní vám to komicky? Budete-li s podvodníkem hovořit nějakou dobu, dříve nebo později se do této fáze dostanete, jen si to neuvědomíte, neboť vás bude opíjet sladkými slovy.

Každý má v životě nějaké problémy s elektronikou. Je však lepší ověřovat, zda číslo, které vám volá, opravdu patří dané společnosti (dodavatele internetu, počítačů,…). Podvodníci střílejí naslepo a možná se trefí do okamžiku, kdy opravdu řešíte právě tuto věc. Vězte, že společnosti vám nezavolají, nemonitorují vaše zařízení. Nahlásit problém musíte vy sami, v tomto případě se vám ozve operátor, s nímž jste o svých potížích mluvili.

Ještě jedna věc, tito operátoři provádějí diagnostiku a u poskytovatelů internetu navíc stačí číslo přípojky. Nechtějí po vás rodné číslo, pokud vám volají, a už vůbec ne vzdálený přístup.

Žádná slušná společnost po vás nechce osobní údaje přes zprávy

Smishing je druh phishingu, který se zaměřuje na SMS zprávy, ale dát pozor byste si měli i v případě, že používáte WhatsApp, Hangouts, Viber či Messenger. Seznam by pochopitelně mohl pokračovat dál a dál.

Přišla vám zpráva, že máte balík, o němž nevíte, a musíte zaslat poplatek, abyste se stali jeho právoplatným majitelem? Přijde-li vám to jako nesmysl, máte na podvodníky čuch. Stejně opatrní byste měli být, když vám napíše vaše banka s odkazem jakkoli důvěryhodným, či že jste vyhráli. Princip je stejný, z nějakého důvodu musíte poslat peníze. Chtějí z vás dostat nejen finanční prostředky, ale také citlivé údaje. Poskytnete-li je, za pár let vás může navštívit exekutor, ani nebudete vědět, o co jde.

Zdroje článku: