Plzeň: Odcizená nafta za téměř 600 tisíc korun

Plzeň: Odcizená nafta za téměř 600 tisíc korun
Internetem koluje zpráva, která nedávno otřásla Plzeňským krajem. V případu odcizení nafty v hodnotě téměř 600 tisíc korun byly obviněni dva muži ve věku 25 a 38 let. Podle některých zdrojů může případ představovat jeden z největších naftových podvodů v historii České republiky.

Začátek a průběh činu

Podle dosavadních zjištění byla mladšímu z pachatelů svěřena pro výkon jeho zaměstnání tankovací karta k tankování pohonných hmot do služebního vozidla. Pětadvacetiletý muž byl v nejmenované společnosti zaměstnán na pracovní pozici „řidič“, v rámci výkonu svého zaměstnání absolvoval cesty po celém plzeňském kraji. Během výkonu pracovních povinností na svých cestách si s o třináct let starším komplicem na předem domluveném místě tankovací kartu, společně s příslušným PIN kódem, v tajnosti předali. Osmatřicetiletý obviněný muž tak neoprávněně využíval tankovací kartu ke koupi pohonných hmot do svého osobního vozidla nebo ji poskytoval dalším neoprávněným osobám. Za tuhle službu odváděl svému kamarádovi provizi v různé výši.

Důsledky podvodu

Operativní činností vyšetřujících policistů se v rámci prověřování případu podařilo oba muže z činu usvědčit. Na základě počínání obou mužů tak během jednoho měsíce došlo celkem k třiceti neoprávněně provedeným tankování pohonných hmot. Škoda, kterou obvinění muži napáchali, přesáhla částku půl milionu korun. Policejní komisař oba muže obvinil ze spáchání přečinu krádeže. V případě prokázání viny podle mluvčí policie hrozí oběma mužům až pět let odnětí svobody.

Oběma mužům hrozí v případě prokázání viny až pět let vězení
Oběma mužům hrozí v případě prokázání viny až pět let vězení | Zdroj: lufimorgan / Depositphotos

Jak se mohou firmy podobným případům vyvarovat?

Tento případ bude mít pravděpodobně širší dopad než jen finanční ztrátu. Vyvolává otázky o bezpečnosti a důvěryhodnosti zaměstnanců, kteří mají přístup k prostředkům firemního majetku nebo k citlivým informacím. Firma, která mladšího z obviněných mužů zaměstnávala, by měla prověřit své bezpečnostní postupy a zvýšit dohled nad používáním firemních zdrojů. Tento případ může také poukazovat na potřebu většího důrazu na etické chování v pracovním prostředí a nutnost pravidelného školení svých zaměstnanců ohledně správného a etického využívání firemních prostředků a ochrany proti podvodům a zneužití.

Tankovací karty je možné zřizovat pro konkrétního řidiče nebo automobil, velmi snadno tak lze výdaje filtrovat a analyzovat. Platbu je poté možné uskutečnit dvěma způsoby, buď předem (tedy si budete muset na tankovací kartu nahrát příslušnou finanční částku), nebo úhradou faktury za uplynulý měsíc zpětně. Tento postup alespoň částečně eliminuje riziko krádeže nebo ztráty finančních prostředků. Zároveň umožňuje zjednodušenou administrativu s tím spojenou, sníží celkové výdaje za pohonné hmoty a přináší přehledné vyúčtování.

Neoprávněné zacházení s firemními kartami určenými k tankování pohonných hmot totiž není v česku ojedinělou záležitostí. V některých případech byla karta odcizena přímo z firemního vozidla a odcizena. U těchto případů však nikdy nedošlo k vysokým finančním ztrátám a samotný pachatel byl brzy dopadem.

Zdroje článku: