Benzínový šok v Česku: Připravte se na vysoké ceny u pump

Benzínový šok v Česku: Připravte se na vysoké ceny u pump
Jakmile začala inflace a s ní i ceny pohonných hmot klesat, všichni řidiči se radovali. Nyní je ale radost pomalu opouští. Ceny pohonných hmot opět stoupají vzhůru a nevypadá to, že by se v dohledné době mělo něco změnit.

Ropa zdražuje

Největší zásluhu na cenách pohonných hmot má ropa, z níž se vyrábějí. Litr benzínu nás nyní vyjde o tři koruny dráž než v lednu tohoto roku, nafta zdražila o dvě koruny a padesát haléřů za litr.

Podle ekonomů za to může především cena ropy, která je nejvíce zodpovědná za vyšší ceny benzinu i nafty. Dopomohl tomu však i fakt, že se ropa prodává a nakupuje v amerických dolarech, přičemž naše koruna vůči této měně ztrácí na hodnotě. Z toho vyplývá, že i přes zdražení ropy bychom nemuseli čelit této ceně, kdyby česká koruna byla vůči americkému dolaru silnější.

Velkoobchody chtějí také vydělávat

Buďme k sobě upřímní, můžeme být nesobečtí, jak chceme, ale pokud koupíme benzín, při přeprodeji také budeme chtít něco vydělat.

A tak je zcela pochopitelné, že velkoobchody nastavují větší marži. Během několika posledních týdnů se cena benzínu zvýšila o jednu korunu za jeden barel.

Zdražovat se bude dál

Ekonomové očekávají další nárůst cen, a to přibližně o 60 haléřů za benzín a 15 haléřů za naftu. Období, o kterém mluví, je přitom přímo za rohem – předpověď se týká příštích několika týdnů.

Barel ropy nyní vyjde na 89 dolarů za barel, v blízké budoucnosti však může dojít k navýšení ceny až na sto dolarů za barel. Toto zamýšlí kartel OPEC, která navíc chce omezit vývoz ropy, což by cenu ještě navýšilo.

Stále máme jedny z nejlepších cen v Evropě

Napříč Evropou jsme jedna z nejlepších zemí, kde lze nakoupit pohonné hmoty za příznivou cenu. Přitom čím dále od nás jiná evropská země je, tím se zdá, že jsou ceny benzínu a nafty dražší. Výjimku tvoří Pobaltí – Bulharsko a Rumunsko a také Litva se chlubí nižšími cenami než v České republice.

U našich sousedů bychom hořce zaplakali, přestože kromě Německa se jedná o jednotky korun na litr benzínu i nafty. V Německu bychom však zaplatili nejméně o čtyři koruny za litr více. V Itálii dokonce dvakrát více, litr pohonných hmot tam stojí průměrně o osm korun více než u nás.

Je to možná neuvěřitelné, ale Česko má jedny z nejlepších cen pohonných hmot v Evropě
Je to možná neuvěřitelné, ale Česko má jedny z nejlepších cen pohonných hmot v Evropě | Zdroj: bkU6MQ#yaj4B4EP / Depositphotos

Zastropování cen se konat nebude

Jakkoli nám tato situace přijde nespravedlivá, zastropování cen není namístě. Vzhledem k naší lacinosti v porovnání s okolními zeměmi se ekonomové shodli, že zastropování není nutné, a tak se konat nebude. Ekonomika by pouze utrpěla, neboť ceny jsou i přes své razantní zdražení stále akceptovatelné.

Co se týče vládní politiky v oblasti této problematiky, většina ekonomů se shoduje, že je stabilní, a to včetně zdanění pohonných hmot.

Občanům, kteří benzín a naftu odebírají pro vlastní potřebu, tak nezbývá nic jiného, než si na nárůst cen zvyknout. Nicméně podařilo se nám to již v minulosti, a tak je jisté, že se nám to podaří i nyní. Chce to jen dostatek času a trochu poupravit své výdaje, abychom se s penězi neocitli v minusových hodnotách.

Zdroje článku: