Mravenci vám na pivoňkách pomohou

Mravenci vám na pivoňkách pomohou
Máte na zahradě krásný záhon s pivoňkami? Velké květenství vám určitě zdobí nádherně zahradu nebo terasu. Pivoňky jsou zkrátka velkou okrasou se svými velkými květy.

Pivoňky a mravenci

Pivoňky přitahují kromě vašich očí také mravence. Máte je na pivoňkách a snažíte se je odstranit? Tak to není dobrý nápad. Mravenci na pivoňkách jsou totiž velmi užiteční. Pivoňky přitahují svojí nádherou i svojí vůní kromě jiných tvorů také mravence. Ty se kumulují na jejich květech a listech.

Mravenci na pivoňkách jsou užiteční

Mravenci se živí nektarem z pivoněk. Mravenci hrají důležitou roli jako ochránci těchto nádherných květin. Slouží jako obránci, kteří vylekají potenciální škůdce nebo je v boji přemůžou. Pokud je tedy na pivoňkách máte, tak mravenci mohou přispět k tomu, že rostlina zůstane zdravá a bude méně náchylná k nemocem nebo k napadení možnými škůdci.

Mravenci podporují květy

Mravenci sají nektar na květech rostliny, a to vede k tomu, že se květy dokážou snadněji otevřít. Mravenci jsou tedy v tomto procesu nápomocní.

Symbióza

Vztah mezi mravenci a pivoňkami můžeme posuzovat jako symbiotický vztah, kde oba navzájem od sebe profitují. Mravenci obdrží výživu ve formě nektaru a pivoňky profitují na oplátku tím, že mravenci jim poskytnou ochranu proti škůdcům nebo nemocem.

Součást ekosystému

Mravenci jsou přirozenou součástí ekosystému a přispívají k rozmanitosti a stabilitě. Jejich umístění na pivoňkách poukazuje na fakt, že okolí je zdravé a přispívá k funkčnímu ekosystému.

Mravenci pomáhají k rozmanitosti a stabilitě, pro rostliny jsou tak důležité
Mravenci pomáhají k rozmanitosti a stabilitě, pro rostliny jsou tak důležité | Zdroj: SweetCrisis / Depositphotos

Škůdci a nemoci pivoněk

Ačkoliv jsou pivoňky robustní a odolné rostliny, i ony mohou být napadeny škůdci.

Mšice

Mšice patří do skupiny hmyzu. Často mšice jsou k vidění na listech květiny. To může vést k deformaci listů, pokud se mšice vyskytují na pivoňkách ve velkém množství.

Plísňové onemocnění

Pivoňky mohou být napadnuty plísňovým onemocněním. Vyznačuje se žlutými až oranžovými skvrnami na listech. V pokročilém stádiu onemocnění mohou listy odumřít a květina pak je všeobecně slabší.

Hniloba kořenů

Pivoňkám mohou hnít kořeny, především se to může stát v zemině se špatnou drenáží. Pokud uhnívají kořeny, může to vést k úplnému odumření rostliny, protože kořeny nedostávají dostatečnou dávku kyslíku.

Šedá stonková hniloba a zasychání pupenů

Šedá stonková hniloba a zasychání pupenů patří k nejčastějším onemocněním pivoněk, především pokud vládne chladnější a deštivé jaro. U bylinných pivoněk dochází k napadení stonků těsně pod povrchem půdy a první příznaky můžete pozorovat krátce po vyrašení, když stonky jsou přibližně 10 až 15 cm vysoké. Pokud máte husté trsy, pravděpodobnost napadení je větší, protože se stonky mezi sebou dotýkají.

Zasychání pupenů

K zasychání pupenů dochází při pozdější infekci. Projevuje se hnědnutím a zasycháním poupat, popřípadě hnědými lézemi na stoncích.

Takže pokud máte na svých pivoňkách mravence, rozhodně je neodstraňujte a buďte rádi za jejich funkci ochrany pivoněk proti škůdcům a nákazám.

Zdroje článku: