Jak si zachovat fyzické i psychické zdraví v průběhu pandemie?

Jak si zachovat fyzické i psychické zdraví v průběhu pandemie?
Naše zdraví, jak fyzické, tak duševní, je teď velice často probíráno, protože celý svět zažívá izolaci a prochází globální pandemií. Vždy se říkalo, že „zdraví je bohatství“ – a je to pravda.

Koneckonců, k čemu je spousta peněz, honosný životní styl nebo velký dům, pokud jste příliš nemocní, abyste si to užili? Fyzická a duševní pohoda není jen o dobrém zdraví, ale o zdravém a naplňujícím životním stylu a plném životě. Jak tedy zlepšit své zdraví?

Všímejte si sami sebe

Máme tendenci být tak pohlceni naším hektickým každodenním životem, neustále přemýšlet o všech úkolech, že zapomínáme na to, co děláme rádi. Až si příště při snídani otevřete pracovní email nebo diář, zase to zavřete a dopřejte si 10 minut sami pro sebe. Nikam nespěchejte, prostě se jen ráno zaposlouchejte do zpěvu ptáků, uvařte se kávu a žijte jenom tím okamžikem. Na práci budete mít času dost ještě celý den. Naučíte se tak mít kontrolu nad svými emocemi.

Zdravý životní styl

Zdravá strava a dostatek pohybu jsou páteří dobrého zdraví. Pamatujte, že to, co se děje ve vašem těle, má nakonec vliv na to, jak se celkově cítíte. Zapomeňte na nárazové drastické diety, ale raději se zaměřte na zdravou a vyváženou stravu pravidelně každé 3 hodiny. Do toho přemýšlejte, jak byste se mohli více hýbat. Zkuste třeba chodit do schodů namísto jízdy výtahem. I když nemůžete do posilovny, doma si jistě najdete drobné změny, které můžete provést ve svém pohybu. Stačí klidně krátká procházka každý den.

Když to prostě nejde

Každý z nás někdy zažil takové svoje „horší období“. Trauma, deprese, stres, úzkostné poruchy, závislosti, osamělost a mnoho dalšího. Ale potlačování těchto emocí nikam nevede, všechno bude jenom horší, a to zaručeně. Pokud si ale přiznáte, že své stavy už nezvládáte, vyhledejte komunitní centra, kde vám jistě pomůžou a vy velice brzy zjistíte, že v tom nejste sami – a problém tak snadněji překonáte.

Nenechte dnešní dobu, aby vás dostala do kolen!