Jak může distanční vzdělávání ovlivnit vaše manželství

Jak může distanční vzdělávání ovlivnit vaše manželství
Když se loni na jaře stalo učení z domácností samozřejmostí, věděli jste, že budete muset více trénovat svou trpělivost. Ale s čím jste pravděpodobně nepočítali bylo, že to nějak ovlivní vaše manželství.

Časté hádky a podpůrná technika 5:1

Děti se hádají o počítač, každou chvíli někdo něčemu nerozumí a vy do toho řešíte své pracovní povinnosti, vyřizujete online nákup a po telefonu uklidňujete babičku. Podobný scénář z posledních měsíců zná určitě každý. A veškerý tento stres může snadno proniknout do vašeho vztahu. 

Než svého manžela či manželku seřvete, připomeňte si, že jste rozrušení z této náročné situace a na chybě není partner. Až opadnou největší emoce, vymyslete si rozdělení činností okolo dětí a domácnosti nebo si připomeňte již předem domluvený plán . Nebojte se požádat učitelé o doučování, využijte nabídky studentů, kteří dětem pomohou s úkoly online. A vždy se držte poměru 5:1 pro váš zdravý vztah. Podle Gottmanova institutu je poměr negativních a pozitivních interakcí nejpřesnějším ukazatelem funkčnosti vztahu. Nezapomeňte tedy, kdykoliv se na svého partnera nepříjemně ohradíte, před další výčitkou jej minimálně pětkrát za něco oceňte! 

Méně času na sebe = méně času na manželství

Distanční vzdělávání vyžaduje mnohem více vaší pozornosti a mentálního zapojení. Může se stát, že si najednou všimnete, že už jako manželé nemáte téměř žádný společný čas. Dopolední setkání u kávy se změnilo na pobíhání mezi dětmi a prací, a když konečně přijde vytoužený večer, padnete vyčerpáním dříve než všechny děti usnou. 

Vězte, nejste v tom sami. Co nejvíce dodržujte stanovený harmonogram a vytvořte si i v perném rozvrhu čas jen na vás dva. Vzpomeňte si na zásadní rovnici: spokojené manželství = spokojená rodina.