6 věcí, které byste měli určitě stihnout, než vám bude 30

6 věcí, které byste měli určitě stihnout, než vám bude 30
Ve dvaceti máte pocit (a právem), že vám patří svět. Je to ideální věk na hledání sebe samotného a objevování světa kolem vás. Co byste však měli stihnout, než oslavíte 30. narozeniny?

Cestovat a poznávat svět

Cestovat lze určitě i s dětmi a partnerem, logistika takových výletů je však poněkud náročnější. Pokud je vám mezi dvacítkou a třicítkou, dost možná nemáte žádné závazky, které by vás držely doma. Jde o ideální období na cestu do Japonska, road trip po Rumunsku nebo půlroční pobyt na Novém Zélandu. Pokud to jen trochu jde, naučte se při svých cestách do zahraničí také další jazyk.

Šíleně se zamilovat

Osudová láska, na kterou se nezapomíná a ze které se vám ještě i po letech klepou kolena, přesně takovou byste si měli prožít. Už proto, že ve čtyřiceti vám nejspíš vaše racionální já jen tak nedovolí podlehnout poněkud problematickému chlapci/emočně labilní a hysterické slečně jen proto, že zkrátka „líbá jako Bůh“.

Postavit se na vlastní nohy

Nemusíte si okamžitě brát hypotéku a pořizovat si domek s bílým plotem a zlatého retrívra. Počítá se i podnájem. Třicáté narozeniny už každopádně značí nejvyšší čas na to, dát sbohem bydlení u maminky, přijmout zodpovědnost za vlastní život a naučit se vládnout v domácnosti, která říká pane jen vám. Zvykněte si, že čistá trička rozhodně neskáčou do šatníku sama a složenky se platí včas.

Zjistit, kam v životě míříte

Přejete si v dohledné době zakládat rodinu nebo pracovat na své kariéře? A jaké profesní zaměření je pro vás to pravé? Jste ve stávající práci spokojení? Ujasnit si priority je důležité a zejména pro ženy to platí dvojnásob. Vaše možnost zakládat rodinu není po biologické stránce neomezená, takže mateřství neodkládejte, pokud po něm toužíte.

Být s lidmi, které máte rádi (a říkat jim to)

Pubertální vzdor je zdárně za vámi a už jste pochopili, že rodiče měli v mnoha ohledech pravdu. Teď, když se společně můžete bavit jako rovnocenné bytosti, běžte a řekněte jim, jak je máte rádi. Nikdy nevíte, jestli budete mít zítra ještě příležitost. Mít kolem sebe lidi, na nichž vám záleží, se obecně vyplatí. Obklopte se dobrými přáteli a škrtněte ze svého života toxické vztahy.

Dopřát si kvalitu

S blížící se třicítkou se naučte upřednostnit kvalitu před kvantitou. Zjistíte, že nemá smysl si kupovat troje levné boty, když dražší kožené vám vydrží řadu let. A jedny vám stačí. Nebo že kvalitní suroviny vás nasytí mnohem lépe než instantní polévka ze sáčku. Se stravou souvisí i další bod: Začněte cvičit, hodně spěte a přestaňte kouřit, veškerou péči vám tělo později vrátí.