Dopřejte si nápoj bohů: Proč pít pravidelně víno a jaký vliv má na naše zdraví

Dopřejte si nápoj bohů: Proč pít pravidelně víno a jaký vliv má na naše zdraví
Konzumace vína může být velmi prospěšná pro vaše zdraví. Potvrdila to dokonce i věda. Čím konkrétně a kolik bychom vína vlastně měli zkonzumovat? A je lepší červené či bílé?

Proč pít víno

Víno má podle vědců pozitivní dopad na srdce a oběhovou soustavu. Pravidelné popíjení může mít podle mínění odborníků vliv na zpomalení kornatění tepen, snížení hladiny cholesterolu, a dokonce snižuje riziko ucpávání cév.

Zodpovědné jsou za to látky, které se nazývají fenoly. Nejčastější z nich jsou třísloviny a antokyany. Třísloviny jsou známé svým antibakteriálním a protivirovým efektem. Antokyany můžeme považovat za důležité antioxidanty, které umí bojovat proti volným radikálům. K významným fenolovým látkám obsaženým ve víně rovněž řadíme flavonoidy. Ty jsou opět známé především svými antivirovými a antibakteriálními účinky.

Víno taktéž obsahuje vysoký podíl vitamínů, především vitamín C, B1, B2 a B6. Vitamín C je doslova „injekcí“ pro naši imunitu. Vitamíny skupiny B se postarají nejen o správný chod imunitního systému, ale taktéž pomohou snížit únavu a podpořit vaše psychické zdraví.

Pít červené nebo bílé? A kolik?

Víno je tedy bohatým zdrojem obsahujícím řadu všestranně prospěšných látek. Odvěký spor vyznavačů bílého a červeného vína se pokusila rozhřešit moderní věda.

Jak zjistily výzkumy realizované českým lékařem prof. MUDr. Šamánkem, lepší výsledky má pití vína bílého. To odporuje principu tzv. francouzského paradoxu. Ten vysvětloval relativně nízký výskyt akutních srdečních příhod, a to i navzdory stravě bohaté na tuky, právě konzumací červeného vína.

Lékaři však varují, že ani ve jménu zdravotně prospěšných účinků bychom to neměli s pitím vína přehánět. Češi patří v požívání alkoholu ke skutečným přeborníkům. Dopřejte si tak nejvýše skleničku za den.

Nadměrné pití alkoholu totiž naopak přispívá k riziku předčasné smrti. Rovněž může snižovat kvalitu spánku nebo přispívat u mužů k rozvoji rakoviny prostaty.