Zubní pasta jako pomocník v kuchyni: Pomáhá proti poškrábání a na čištění sklokeramické varné desky

Zubní pasta jako pomocník v kuchyni: Pomáhá proti poškrábání a na čištění sklokeramické varné desky
Sklokeramické varné desky se staly běžnou součástí moderních kuchyní. Jsou elegantní, snadno se čistí a rychle se zahřívají. Věděli jste, že mnoho lidí používá zubní pastu jako domácí prostředek proti poškrábání a na čištění sklokeramických varných desek?

Každý, kdo má skleněnou varnou desku, řeší dilema, že chce vyčistit její povrch, ale nechce ho poškrábat. V dnešním článku bychom vám rádi představily jednoduché způsoby, jak udržet varnou desku zářivou.

Jak zubní pastu na sklokeramickou varnou desku použít?

Vzhledem k tomu, že varné desky bývají často extrémně horké, skvrny mají tendenci se do povrchu zapečetit a nemůžete je utírat za pochodu, protože musíte počkat, až celá deska vychladne. A až poté se můžete pustit do úklidu. Díky tmavé a lesklé povaze skleněných varných desek jsou skvrny obzvláště výrazné, což v kuchyni působí velmi nepěkně a není to úplně žádoucí.

Na odolné skvrny budete potřebovat něco silného. A zubní pasta, která má v sobě jedlou sodu, tuto výzvu jistě zvládne.

Jak postupovat?

  • Potřete zubní pastou místa na varné desce s připáleným jídlem a nechte ji 15 minut působit.
  • Nechte působit: Nechte zubní pastu působit několik minut, aby mohla absorbovat nečistoty a usazeniny.
  • Jemně leštěte: Krouživými pohyby leštěte postižené místo. Nevyvíjejte příliš velký tlak, abyste nepoškodili povrch.
  • Opláchněte: Důkladně opláchněte čistou vodou a osušte suchým hadříkem.
  • Zopakujte v případě potřeby: Pokud škrábanec není zcela odstraněn, postup opakujte.
Na čištění varné desky můžete použít několik způsobů
Na čištění varné desky můžete použít několik způsobů | Zdroj: Valerii_Honcharuk / Depositphotos

Další tipy na čištění sklokeramické desky

Ocet na menší skvrny

Ocet je jednou z nejuniverzálnějších ingrediencí, které můžete mít ve spíži, takže je pravděpodobné, že už ho máte po ruce. Naštěstí pro vás funguje ocet jako skvělý odmašťovač a sklokeramickou varnou desku vyčistí během chvilky. Přeneste ocet do láhve s rozprašovačem, štědře ho nastříkejte na varnou desku a vlhkým hadříkem setřete připálené jídlo. 

Ocet a jedlá soda na větší skvrny

Pokud bojujete s většími skvrnami, smíchejte ocet s jedlou sodou. Začněte tím, že se ujistěte, že je vaše varná deska chladná. Lehce nastříkejte nebo natřete bílý ocet po povrchu. Tím odstraníte drobky a další lehké nečistoty. Poté navrch nasypte velkou vrstvu jedlé sody. Namočte starý ručník (dostatečně velký, aby zakryl varnou desku) v horké vodě a položte na povrch pokrytý jedlou sodou. Nechte odpočinout alespoň 15 minut.

Pomocí ručníku setřete jedlou sodu – pravděpodobně budete muset ručník opláchnout a několikrát otřít. Jedlá soda odstraní všechny ty nečistoty a zbytky, ale nebojte se, je tak jemná, že vůbec nepoškrábe váš skleněný varný povrch. Po dokončení důkladně opláchněte.

Zdroje článku: