Jak úplněk ovlivňuje délku našeho spánku

Jak úplněk ovlivňuje délku našeho spánku
Možná to znáte. Přijdete do pokoje a místo černé temnoty večera vidíte pokoj téměř jako přes den. Hrany stolu, postele, obrazy, to vše je v nádechu odstínů šedivo-bílé rozpoznatelné. Podíváte se z okna a vidíte jasný zářící kotouč šedivého Měsíce. Přemýšleli jste někdy nad tím, jak nás úplněk v noci ovlivňuje? Pokud ano, tento článek je přesně pro vás.

Úplněk lidstvo fascinoval od pradávna. Byla mu přisuzována magická moc, která byla potřebná pro sběr specifických bylinek. Byl považován za spouštěče lykantropie, při které se člověk změnil v běsnící vlkodlačí monstrum. Různé vědecké články přišly se zjištěními, že při úplňku se zvyšuje pravděpodobnost napadení zvířetem, či se zvyšuje míra psychiatrické hospitalizace a další vlivy. Po staletí byl Měsíc pomyslným viníkem našich nálad, nehod, nebo dokonce přírodních katastrof. Na začátku roku byla publikována zjištění výzkumu, do kterého se zapojily tři univerzity, devět kapacit neuropsychologie a množství respondentů. Cíl byl jasný. Zjistit, jak Měsíc ovlivňuje náš spánek.

Zjištění

Na základě dlouhodobého sledování zcela odlišných skupin lidí bylo zjištěno, že spánkové cykly mají tendence se opakovat po 29 dnech. Což bylo první a velmi překvapivé zjištění, které výzkumníky dovedlo k možnostem dalšího testování. Proč? Stejně dlouhý je i lunární cyklus.

Bylo sestaveno několik skupin subjektů, které souhlasily s monitorováním pomocí náramků na ruce. Sběr dat se zaměřil na noční cyklus jedinců. Skupiny byly velmi rozdílného charakteru, od domorodých komunit v severní Argentině, které mají nestálý přísun elektrické energie a nejsou tak v noci tolik ovlivněny umělým světlem, po vysokoškolské studenty ve městech jako Seattle a Washington.

Zdroj: kdshutterman / Shutterstock

Bylo zjištěno, že v nocích, kdy se Měsíc blíží k úplňku, jdou lidé spát později večer a spí kratší dobu. Tyto výkyvy jsou velmi patrné u skupiny, která nebyla zvyklá na noční osvětlení. Výkyvy v délce spánku u jedinců z domorodých komunit jsou výrazné. Je u nich možné sledovat pozdější nástup spánku a vlastně i rozhodnutí ulehnout do postele. Co je zajímavější je to, že výkyvy v délce spánku byly sledovatelné i u studentů, kteří jsou již na noční osvětlení zvyklí. Nebyly sice tak silné, jako u komunit, které nevyužívají benefitu nočního svícení, ale i tak byly na základě analýzy dat zjištěné.

Stručně a jednoduše předal výsledky hlavní výzkumník Horacio O. de la Iglesia:

„Zjistili jsme jasnou lunární modulaci spánku. Ve dnech před úplňkem jsme pozorovali pozdější nástup spánku a pokles celkové doby spánku než v době kolem Měsíčního novu. A i když je účinek úplňku silnější v komunitách bez přístupu k elektřině, sledovali jsme ho také v komunitách s elektřinou, včetně vysokoškolských studentů na Washingtonské univerzitě.“

I když se jedná o zajímavé a překvapivé zjištění, byl výzkum jen prvním krokem pro hlubší studium vlivu Měsíce na lidský organismus. Bylo totiž mimo jiné zjištěno, že noční světlo vrhané úplňkem není příčinou pozorovaných změn v délce spánku. Vědci se nyní zaměří na přesnější definování příčin a jejich sledování.

Vědecký článek a autoři:

Moonstruck sleep: Synchronization of human sleep with the moon cycle under field conditions

Leandro Casiraghi; Ignacio Spiousas; Gideon P. Dunster; Kaitlyn McGlothlen; Eduardo Rernández-Duque; Claudia Valeggia; Horacio O. de la Iglesia.