Proč ve svých snech stále někoho nebo něco hledáme

Proč ve svých snech stále někoho nebo něco hledáme
Občas jsou naše sny velmi zvláštní. Mnohdy jsou tak podivné, že na ně přes den musíme stále myslet. Třeba takový sen o tom, že nám někdo nebo něco chybí nás vůbec nenechá v klidu.

Kdo vám chybí?

Vzbudíte se udýchaní a zpocení s pocitem, že jste celou noc někoho usilovně hledali. Sen vám nejde z hlavy a pravidelně se vám vrací. Co si o takovém snu myslet? Podle jedné teorie hledání někoho nebo něčeho vypovídá o tom, že ve vašem životě něco chybí. Jaký je člověk nebo věc, kterou hledáte? Zamyslete se, zda kvality hledaného nesouvisí s nenadálou citovou ztrátou ve vašem reálném životě. 

Strach ze změny

Sen, ve kterém hledáte osobu či věc, může také naznačovat, že se bojíte ztratit kontrolu, o které jste si mysleli, že nad svým životem máte. V takových snech se často nejprve setkáte s nějakou zjevnou hrozbou jako jsou například přírodní pohromy nebo válečné ohrožení, při kterém ztratíte člověka nebo věc, na níž vám záleží. Marné hledání vypovídá o pocitu ohrožení a nejistotě v bdělém stavu. Zaměřte se na tyto pocity a prozkoumejte mapu své mysli. V čem se cítíte nejistě, a hlavně, o co nebo o koho se bojíte?

Zdroj: Autor: fran_kie / Shutterstock

Žárlivost

Po probuzení máte výčitky svědomí, že jste hledali svého milovaného v cizí náruči, prohledávali jste mu věci a kontrolovali telefon? Strach z opuštění může vést k pocitům žárlivosti a úzkosti. Bolest způsobená ztrátou milovaného člověka je často známkou zranění vnitřního dítěte. Každý v sobě totiž máme malé dítě, které občas zatouží po pozornosti druhých. Čím více jsme byli v dětství nespokojeni, tím více pak potřebujeme tyto základní potřeby uspokojovat i v dospělosti. Naše zraněné dítě ve snu volá po uzdravení. Uvědoměním si těchto základních lidských instinktů otevíráme vrátka integraci našeho dětského já do skutečného dospělého světa, kde nás vnitřní dítě přestane ovládat, ale naopak nás začne inspirovat.

Každý v sobě totiž máme malé dítě, které občas zatouží po pozornosti druhých.

Hledání zesnulých

Velice častým příběhem ve snu je, že se snažíme najít naše zemřelé. Můžeme po nich trpělivě pátrat a jako detektivové nalézat stopy a indicie, které nás za nimi vedou do jiného světa. Nebo se nám ztratili v hmotném světě a my je ve snu zoufale hledáme. Obě tyto možnosti znamenají, že se snažíme začlenit vzpomínky a zkušenosti o zesnulých z našeho podvědomí do vědomé oblasti naší mysli. Hledáte-li často vaše blízké zesnulé ve svých snech, berte tyto sny jako podněty k přijetí zážitků a pocitů ohledně mrtvých do svých životů. V našich myslích a srdcích zůstávají zemřelí stále živými.    

Ztracená příležitost

Zapomněli jste ve snu na něco důležitého a marně se snažíte situaci nebo člověka dohnat? Pokud o ztrátě sníte často, sny vám mohou naznačovat vaši hlubokou nejistotu. Možná jste ztratili kontakt s vašimi hlubokými pocity, kormidlo života nedržíte pevně v rukou, a loď života se nechává unášet vlnami nečekaným směrem. Podívejte se na vztahy a situace, kterým právě čelíte, a pokuste se, najít propojení mezi snem a realitou. Pokud pomocí snu rozklíčujete, po čem v životě skutečně toužíte, chopte se kormidla a plujte za svým skutečným přáním.