Energie živlů v našich snech: Voda otevírá cestu k našemu podvědomí

Energie živlů v našich snech: Voda otevírá cestu k našemu podvědomí
Čtyři živly – vzduch, oheň, země a voda jsou stavebními kameny světa, ve kterém žijeme. Jsou také důležitou součástí nás samých. Pokud máme ve svém těle energii živlů vyrovnanou, jsme sami se sebou a se svým okolím v souladu a harmonii. Jak se živly zobrazují ve snech a co znamená jejich poselství?

Každý prvek ve snu je částí nás samých. Stavby, kolem kterých se pohybujete jsou naše vlastní tělo a život, vzduch kolem nás jsou naše myšlenky a voda zase značí naše emoce. Komunikace mezi vědomím a podvědomím, vztah k sobě samým je to, co nám sny zobrazují prostřednictvím snových příběhů. Pokud tedy jeden ze čtyř živlů ve snu převažuje, zaujímá také významné místo v našem bdělém prožívání.

Živel vody

Voda je téměř všude kolem nás – na obloze, v oceánech, mořích, řekách, jezerech a rybnících, v půdě a horninách, v rostlinách i zvířatech. Naše těla jsou také tvořena převážně z vody. Voda se neustále transformuje prostřednictvím běžných cyklů spojených s počasím. Může se odpařovat a tvořit páru či zmrznout v led. Složení vody je proměnlivé, na kvantové úrovni je ovlivňována myšlenkami a emocemi. Voda je součástí nekonečného koloběhu v přírodě. Všude kolem nás probíhá nepřetržitý tok energií a vibrací, které vedou do oceánu, jež tvoří úložiště informací. 

Zdroj: Autor: Perfect Lazybones

V náboženství se voda používá k požehnání, při křtu, k duchovní očistě. Voda hraje velkou roli při rozmnožování a zrození nového života.  

V našich snech je voda silným symbolem citového života, emocí a pocitů. Emoce jsou nezbytnou součástí našich životů. Je důležité naučit se naše emoce rozpoznávat a zacházet s nimi. Sen o vodě nám může pomoci často složité pocity pochopit a vypořádat se s nimi v bdělém životě. Tok vody ve snech je metaforou toku energie a emocí. Lidi si vodu spojují s prosperitou a hojností. V posledních letech i vyspělé civilizace pociťují, že bez dostatku vody je velice obtížné udržet vysokou kvalitu života.  

V závislosti na množství, formě a pohybu vody ve snech je možné zjistit, co nám sen napovídá. Budete-li mít intenzivní sen s vodou, odpovězte si na tyto otázky, které vám pomohou objasnit smysl snového poslání.

  • Jakou formu měla voda ve vašem snu?
  • Jaký byl pohyb vody ve snu?
  • Jaká byla vaše reakce na vodu ve snu?
  • Co pro vás voda ve snu znamenala?
  • Jaký je váš současný emoční stav?

Ve snech se díky vodě můžeme cítit velmi příjemně, svobodně a otevřeně. Na druhou stranu nám obavy ze síly, kterou voda oplývá, mohou přivodit noční můry, kterých se jen těžko zbavujeme.

Oceán a moře

Nekonečný oceán se stoupajícími a klesajícími přílivy, nádherným obzorem a rozmanitou mořskou faunou může být skvělým místem pro snová dobrodružství. Ale obrovská přílivová vlna, ztroskotání nebo krvelačný žralok může z poklidného snění udělat děsivý zážitek naplněný bezmocí. Velká přílivová vlna symbolizuje emoční otřesy a snící v životě pravděpodobně zažívá náročné citové období. Pokud se vám ve snu podařilo vlny zdolat, mohlo by vás to navést na cestu, jak si poradit se skutečnou obtížnou situací. 

Podvodní dobrodružství

Neobvyklý není ani sen, ve kterém můžete pod vodou dýchat. Ve snu se můžete dostat do podvodního tunelu, který potřebujete proplout, ale dech vám nestačí. I přesto se rozhodnete pokračovat, zklidníte se, plavete dál a najednou můžete pod vodou dýchat. Tento sen v sobě nese bohatou symboliku a návod, jak pracovat se svými emocemi. V napjatých životních situacích často zadržujeme dech, přitom když se zklidníme a začneme zhluboka dýchat, emoce ustoupí a my můžeme začít jednat.

Rozbouřená řeka může znamenat náš vnitřní hněv, který potřebujeme překonat. 

Déšť je zdrojem životní síly, obnovy a růstu. 

Sklenice vody nebo obecně voda, kterou pijeme, značí vztah se sebou samým. Jsme-li ve snu dehydratovaní, přestáváme být sami sebou.

Ať už jde o klidný sen nebo noční můru, přítomnost vody v jakékoli podobě může naznačovat, jak zacházíme s našimi nevědomými pocity. Pomocí obrazů vody ve snech můžeme pochopit proudění emocí z našeho podvědomí a náš osobní přístup k nim.  Můžeme se naučit nové způsoby jednání, které může vést k růstu a svobodnému myšlení.