Velké bílé larvy nosorožíka se objevují koncem května: Nezabíjejte je, prospívají vašim rostlinám

Velké bílé larvy nosorožíka se objevují koncem května: Nezabíjejte je, prospívají vašim rostlinám
Zhrozíte se, jakmile se objeví krémově bílé housenky, a hledáte šetrný způsob, jak se jich zbavit a neublížit rostlinám? Je možné, že máte na zahradě larvy nosorožíka. Ty udržují ekosystém zahrady v rovnováze, proto je lepší si jich nevšímat.

Krátce ze života brouků nosorožíků

Samičky nosorožíka si pečlivě vybírají vhodného samce a nakonec si vždy vyberou toho nejsilnějšího. Jakmile se spáří, samice se odeberou naklást vajíčka na vhodné místo. Ani to nemůže být jen tak ledajaké, preferují místa se zdravým ekosystémem a tlejícím dřevem (stačí pouze vlákna, která jsou ve stadiu rozkladu). Je to proto, aby larvy nestrádaly hlady.

Z tohoto vyplývá, že pokud larvy na konci května až v červnu najdete, znamená to, že se o svou zahradu pečlivě staráte a v celém okolí nenaleznete více vyvážený ekosystém.

Jakmile dojde k výběru místa, samička klade vajíčka. Většinou se to děje v kompostu, neboť právě tam lze nalézt ono rozkládající se dřevo, ale dobré podmínky nosorožíkům můžete vytvořit i svépomocí v záhonu. Larvy se vylíhnou a vyvíjejí se dál. Vegetují si na všem, co jim voní a chutná, a dělají tak radost nejen sobě, ale hlavně také vám.

Jak poznat larvy nosorožíka

Larvy nosorožíků mají tělo ve tvaru písmene C, většinou měří mezi 8 a 12 centimetry a jejich tělo je zbarveno do krémově bílé barvy. Většinou se, jak již bylo řečeno, vyskytují v kompostu, avšak své útočiště najdou všude, kde je dostatek jejich potravy.

Čím se larvy nosorožíka živí

Živí se vším, co má vlákna a rozkládá se. Preferují dřevo, ale nepohrdnou ani celulózou. Jelikož se živí tím, co je ve stadiu rozkladu, je samotné můžeme zařadit mezi kompostéry.

Důležité je, že se nemusíte obávat o své dřeviny tam, kde se larvy nosorožíků nacházejí. Živé rostliny včetně dřevin je nevábí a ani v případě hladovění je nepřitahují, larvy zůstávají pouze u konzumace těch částí rostlin, kterým již není pomoci.

Přínosy nosorožíků pro vaši zahradu

Už jen samotná přítomnost larev nosorožíků na vaší zahradě je důkazem, že vašim rostlinám nic nechybí, jsou naprosto zdravé. A jaký přínos pro vaši zahradu mají?

Pomáhají při rozkladu, čímž se živiny snáze absorbují do půdy a následně do kořenů rostlin. Takto živené rostliny mají tendenci být silnější a zdravější než rostliny s kořeny v té půdě, kam nosorožíci nezavítají.

Pokud se objeví na zahrádce bílé larvy, může to mít i pozitivní dopad. Pomáhají třeba při rozkladu
Pokud se objeví na zahrádce bílé larvy, může to mít i pozitivní dopad. Pomáhají třeba při rozkladu | Zdroj: Nata_marc / Depositphotos

Když rostliny uvadají

Našli jste bílé larvy u vašich rostlin, ale ty začínají náhle uvadat? V tom případě je zapotřebí se larev rychle zbavit. Některé druhy jsou si larvami hodně podobné. Avšak zatímco nosorožíci vašim rostlinkám prospívají, jiné larvy zničí, na co přijdou. Jisté je pouze jedno: To, co jste objevili, rozhodně nosorožíci nejsou.

Zejména pokud rostlinám začínají žloutnout listy či celé rostliny uvadají a vy se o ně staráte, jak vyžadují, je čas rázně zakročit proti nezvanému hostu. Zkuste na toto místo nalákat opeřence, kteří larvy vyzobou, nebo pokud vám to nevadí, larvy rozmačkejte. Pesticidy rozhodně nepoužívejte, mohli byste zabít rostliny, o které tolik pečujete.

Zdroje článku: