Vyzkoušejte jednoduchou aktivitu, která vám dodá příval energie

Vyzkoušejte jednoduchou aktivitu, která vám dodá příval energie
Voda se jako léčebný prvek používá od starověkých kultur, ale kdo má dnes čas pravidelně navštěvovat lázně nebo wellness centra. Snadnou aktivitu, která nám léčebné procedury částečně nahradí, si můžeme dopřát každý doma sám, stačí jen zpočátku překonat pocit nepohodlí.

Střídavá sprcha pro povzbuzení či uklidnění

Během sprchování zvyšte teplotu vody na takový stupeň, který snesete a vydržte zhruba jednu minutu. Po uplynutí tohoto času snižte teplotu vody na co nejchladnější a opět se sprchujte po dobu jedné minuty. Opakujte tento cyklus 3–5 krát. Ideální je dokončit proces teplým sprchováním, avšak nikoliv příliš zdlouhavým, naším záměrem není tělo prohřát.

Střídavou sprchu můžete zařadit kdykoli během dne. Ideální je zvolit si konkrétní čas, kdy budete otužovací rituál provádět. Po ránu vás sprcha povzbudí, večer naopak uklidní. Vyzkoušejte si sami, jak na vás střídavá sprcha působí, a který čas vám bude prospívat.

Jaké jsou výhody střídavé sprchy:

Může zabránit bolesti svalů

Ledové sprchy nebo koupele používají sportovci k urychlení zotavení po náročných trénincích. Kontrast teplé a studené vody pomáhá uvolňovat ztuhlé svaly. Horká voda rozšíří krevní cévy po celém těle a krev rychle proudí od srdce ven, zatímco studená voda cévy zužuje a podporuje rychlejší proudění zpět do srdce. Celý tento proces umožňuje rychlejší průtok krve, jež napomáhá snižovat svalové křeče a záněty.

Posiluje imunitní systém

Střídání teplé a studené vody při sprchování rozproudí energii v těle a přispívá k jeho otužování. Neznamená to, že se už nikdy nenachladíte, ale rozhodně budete vůči vnějším vlivům podstatně odolnější.

Zvyšuje uvolňování endorfinů

Léčba studenou vodou může výrazně zmírnit depresivní příznaky. Vystavení se chladu aktivuje nervový systém a zvyšuje hladinu hormonů štěstí v mozku.