Nikdy nekončící boj s bakteriemi v domácnosti. Budete koukat, na kterých místech se jich drží největší množství

Nikdy nekončící boj s bakteriemi v domácnosti. Budete koukat, na kterých místech se jich drží největší množství
Bakterie máte doma všichni, bez ohledu na to, zda se vrháte do uklízení každý den, nebo zda máte uklízecí den jednou za týden. Jde tedy hlavně o to, věnovat zvýšenou pozornost místům, kde se bakteriím daří nejvíce.

Kuchyně

V kuchyni jsou místa a předměty, které vyžadují zvýšenou péči. Riziková místa jsou samozřejmě dřez, pracovní deska, digestoř a zóna, kde je odpadkový koš. Proto je třeba v těchto zónách používat dezinfekční přípravky.

A potom zde máme předměty jako houbičky na nádobí, utěrky, vařečky a ostatní nádobí ze dřeva a dřevěná kuchyňská prkénka. Houbičky na mytí nádobí je třeba často měnit. Během používání je často proplachujte vodou a na konci proplachování proudem studené vody. Pokud při použití cítíte z houbičky i slabý zápach, vyhoďte ji. Utěrky nechávejte pověšené tak aby nebyly dlouho mokré a často je střídejte za čisté. Dřevěné nádobí je krásná dekorace, stejně jako dřevěné rukojeti u příborů, ale dřevo většinou do myčky nedáváte a jako materiál do kuchyně není moc hygienické. V pórech a prasklinkách se drží zbytky jídla a bakterie. Pokud si myslíte, že vaše vařečky jsou čisté, dejte je vyvařit do hrnce s vodou a prohlédněte si vodu, ve které jste je vařili. Stejné je to s dřevěným kuchyňským prkénkem. Nikdy nebude úplně čisté. Plastová prkénka sice nejsou tak dekorativní, ale rozhodně se lépe čistí. Nejlépe uděláte, když si jich pořídíte několik a budete mít na různé potraviny různá prkénka. Nebudete tedy krájet čerstvou zeleninu do salátu na podložce, kde jste krájeli syrové maso.

bakterie
Zdroj: Kateryna Kon / Shutterstock

Obývák

Dálkové ovladače jsou bakteriemi pověstné. O moc lépe na tom nejsou ani klávesnice u počítačů, obzvláště, když si občas k práci u počítače dáte nějaký pamlsek. Mobilní telefon, který nosíte navíc i ven, je hotovým inkubátorem bakterií.

Tím to v obýváku nekončí. Bakterie jsou i v čalounění gauče a křesel. A s každým drobečkem, který vám upadne, vytváříte bakteriím lepší životní podmínky. I když to není vidět, odlupují se vám i šupinky kůže, děti mají často lupy. I to je živná půda pro bakterie.

Toaleta a koupelna

O toaletě se předpokládá, že v ní bakterie budou. I když ji čistíte často, není vám to nic platné, pokud při každém splachování záchodu nezavřete poklop. Po každém spláchnutí se mikroskopickými kapkami vody do prostoru do vzdálenosti dvou metrů rozstříknou bakterie. Záchodový poklop má svůj význam. Bakterie se dostávají i na blízko umístěný toaletní papír nebo třeba na ručník u umyvadla. Pokud máte toaletu spojenou s koupelnou, je splachování bez zavřeného poklopu hazard se zdravím.