Když se ve snech vracíte do dětství. Co tyto sny představují?

Když se ve snech vracíte do dětství. Co tyto sny představují?
Zdát se nám může úplně o čemkoliv. Dost často se ale ve snech objevují vzpomínky z našeho dětství. Ať už se ve snu vidíte na hřišti, se svými kamarády, nebo doma s rodiči, tyto vzpomínky ve vás určitě vyvolávají vlnu nostalgie. Proč nám je ale sny připomínají? Podívejte se na jejich výklad.

Na začátek je důležité zdůraznit, že každý prožíváme sny jinak a samozřejmě svým vlastním snům rozumíte nejlépe vy sami. Zkuste se tedy nejdřív zamyslet, jaký význam by pro vás sen mohl mít a až poté jej propojit s jeho základním výkladem.

Sny o dětství většinou znamenají, že se v nových situacích ještě cítíte nezkušení. Máte před sebou pravděpodobně nové možnosti a toužíte po změně, kterou jste ještě nezažili, a proto máte z ní máte strach. 

Pokud se vám zdá přímo o určité vzpomínce z doby, kdy jste byli dětmi, vaše mysl se nejspíš snaží vám připomenout vaše staré zvyky a koníčky a naznačit vám, že byste se k nim mohli vrátit. Ve snu můžete například zpívat, tančit, jezdit na koni, zkrátka dělat jakoukoliv aktivitu, kterou jste měli v dětství rádi. Pokud to tedy tak vnímáte, je rozhodně dobré vašim snům naslouchat a nebát se danou věc vyzkoušet. Je dobré se poté zamyslet, proč jste od vašeho koníčku vlastně ustoupili a proč si pro něj v životě opět nenajít místo.

Vzpomínky ve snech ale samozřejmě mohou jen připomínat něco, co jste už zažili, a to i bez hlubšího významu. Stejně jako vzpomínáte přes den, vaše mysl si může vzpomínky vybavovat i při snění.

Když sníte o domově, ve kterém jste jako děti žili, představuje to pocity, které cítíte při své aktuální situaci. Záleží to hlavně na tom, jaké máte na domov vzpomínky a jaké pocity ve vás místo vyvolává. Jaký vztah máte k vaše domovu z dětství? A jak by se to dalo přenést na vaši současnou situaci?

Může to ale také znamenat, že toho na vás je moc a nedokážete se o sebe sami postarat. Možná také cítíte, že vás nikdo neposlouchá a jste ve svých problémech ztraceni. V takových případech je nejlepší se o svých problémech svěřit někomu blízkému.

Sny o dětství tedy mohou mít i negativní význam. Je proto důležité věnovat pozornost i tomu, jaké ve vás daný sen zanechal pocity.

Pokud se vám totiž zdá, že jste dětmi, může to znamenat také, že se cítíte utlačováni, přehlíženi a že se k vám ostatní nechovají jako k sobě rovnému. Možná se vám tedy nedostává dostatek podpory a respektu a ostatní se k vám nechovají zrovna uctivě.

Může to také znamenat, že se cítíte slabí, bezmocní a úzkostliví, což může být způsobeno změnami, prací či nefunkčními vztahy mezi kolegy, přáteli i partnery. 

Nepříjemné vzpomínky na situace, kterými jste si v dětství prošli, mohou poukazovat na to, že jste se přes nepříjemnou zkušenost stále nepřenesli a pořád máte problémy se s ní vyrovnat.

Pro podrobnější a přesnější výklad je ale dobré si sny zapisovat a případně si jejich význam vyhledat ve snáři nebo si nechat poradit od odborníka.