Cuketa a rajčata - nejhorší kombinace na vašem zeleninovém záhonku

Cuketa a rajčata - nejhorší kombinace na vašem zeleninovém záhonku
Když máte velkou plochu určenou pro zeleninovou zahrádku, můžete do každé její části vysadit úplně jiný druh. Leckdo má ale menší prostor a sází vše vedle sebe. Občas to ale nemusí dělat dobrotu.

Na menší zahradě je potřeba pěstovat úsporněji – tedy vše co nejvíce u sebe. Občas to nemusí být na škodu, a tak vám mohou vedle sebe růst jahody, mrkev, kedlubny, ředkvičky, saláty a hrách. A možná k nim přisadíte ještě cukety, rajčata a okurky. Vypadá to jako dokonalý mix a úroda může být bohatá – zvlášť pokud ji uchráníte před plevelem a slimáky. Ale faktem je, že začínající zahrádkáři často dělají velkou chybu v tom, že vedle sebe sázejí druhy zeleniny, které si tak úplně nesednou. Je například dobře vysadit vedle sebe rajčata a cukety? A víte, jakou neplechu vám mohou nadělat okurky?

Rajčata a cukety

Jakkoliv to může znít úsměvně, některé druhy zeleniny se vedle sebe nesnesou. A když tento fakt budete ignorovat a vysadíte je společně, výrazně si tím můžete snížit výslednou úrodu. Typickým příkladem jsou právě rajčata a cukety. Na první pohled si asi řeknete, že to nebude problém – rajčata se vyvazují k tyčkám, proštipují se jim listy a rostou vzhůru; z cuket zase rostou obří listy a pod nimi se ukrývají protáhlé zelené plody. Tak kde je chyba? Uvnitř, ve složení obou rostlin. Nepůsobí na sebe totiž dobře, a i když na cuketě to možná znát nebude, rajčata vám mohou začít plesnivět a bude zcela po úrodě.

Kam s cuketou?

Cuketa je v tomto ohledu poměrně náročná zelenina. Přitom ji řada lidí vysadí kamkoliv je to zrovna napadne a nijak neřeší, jaká zelenina s ní na záhonku sousedí. Chemické složení cukety ale na mnoho jiných druhů nemusí působit dobře. Takže pokud pro ni hledáte vhodné místo, dejte ji buď úplně stranou, nebo ji vysaďte vedle kořenové zeleniny – například s mrkví a petrželí si dokonale vyhoví. Případně jí vůbec nevadí růst vedle kukuřice.

Cuketa může klidně růst třeba vedle kukuřice nebo mrkve
Cuketa může klidně růst třeba vedle kukuřice nebo mrkve | Zdroj: feathery / Depositphotos

Co vedle rajčat?

Co se týká rajčat, máte mnohem víc možností, co vysadit vedle nich. Případně je řešením dát je do vyvýšených záhonů nebo jednoduše do kbelíků úplně mimo záhon, kde také budou dobře prosperovat. Jinak si ale rajčata sednou například s paprikami, kedlubnami, česnekem nebo cibulí. Ani jim nevadí kořenová zelenina, takže mrkev je jasnou volbou. A vysadit k nim můžete třeba i kapustu nebo fazole.

Pozor na okurky

Podobný problém může nastat i s okurkami. Jelikož jde o popínavou zeleninu, tak malá sazenička vám velmi brzy může porůst celý záhonek a tím zlikvidovat všechny další rostliny ve svém okolí. Co se týká salátových okurek, tak ty je potřeba zase vyvazovat směrem vzhůru, čímž mohou ostatním rostlinám začít stínit. Úplně nejhorší kombinací je asi vysadit do jednoho záhonku okurky a rajčata – výsledek bude prachmizerný a úroda špatná. Takže nejlepší je nesázet vedle okurek nic a nechat je úplně samostatně. Totéž ostatně platí i o dalších popínavých a plazivých druzích zeleniny – třeba meloun nebo dýně vám také mohou zničit celou okolní úrodu.

Zdroje článku: