Mohou sny předpovídat budoucnost? Odborníci zjišťují, že to není až tak nemožné

Mohou sny předpovídat budoucnost? Odborníci zjišťují, že to není až tak nemožné
Každý to má se sněním trochu jinak. Někdo si sny vůbec nepamatuje a jiní znají každý jejich detail, i když by na ně možná raději zapomněli. Ve snech je ale možné opravdu cokoliv, a to i cestování časem. Řada lidí totiž potvrdila, že ve snech někdy zažila jakési vyobrazení budoucnosti. Je to ale vůbec možné? Čtěte dále

Prekognitivní sny

Běžné každodenní sny jsou obrazy našich pocitů, myšlenek, vzpomínek i strachů. Prekognitivní sny jsou ale velmi odlišné. Jedná se o poměrně ojedinělý jev, kdy ve snu vidíte vyobrazení své budoucnosti. Může být těžké je rozpoznat, zvlášť když si je moc nepamatujete. Jejich hlavním znakem je však silné smyslové vnímání. Hlasy slyšíte naprosto zřetelně, mnohem více vnímáte doteky a vůně, vše vidíte úplně jasně a pamatujete si i ty nejmenší detaily.

Takovým snům je vždy dobré věnovat pozornost, protože velice pravděpodobně značí něco důležitého. Většinou však jejich důležitost a jakousi naléhavost ucítíte i po probuzení, kdy možná budete mít i silné nutkání někam jít nebo něco udělat. Občas se může stát, že se jen probudíte se silnými emocemi strachu, frustrace nebo vzteku. Pokud se těchto emocí nebudete moct zbavit a budete si sen připomínat i během dne, pravděpodobně se jednalo o prekognitivní sen, který se vás snažil před něčím varovat.

Jedná se o poměrně ojedinělý jev, kdy ve snu vidíte vyobrazení své budoucnosti.

Když už tedy takový sen poznáte, je dobré se zaměřit na jeho symboly a jejich význam. Snažte se je přenést na vaši současnou situaci a výklad vašeho snu by měl být hned jasnější.

Známé příklady

Francouzská neuroložka Isabelle Arnulfová tvrdí, že 70 procent lidí už někdy ve snu vidělo události, které se později skutečně odehrály. Vědci opravdu zjišťují, že takové sny jsou možné a za příklady bychom si mohli vzít i několik historických událostí.

Smrt Abrahama Lincolna

Americkému prezidentovi se prý už dva týdny před jeho atentátem zdály sny o smrti. Popisoval je tehdy manželce a blízkým přátelům a jejich přesnost je až mrazivá. Údajně se mu zdálo o tom, že se prochází Bílým domem, kde najednou narazil na své mrtvé tělo. To dokonce leželo na stejném místě a ve stejné místnosti, kde byla po jeho smrti postavena jeho rakev.

New Yorská dvojčata

Sen předpovídající tragickou událost zažil také britský malíř David Mandell, který prý snil dokonce třikrát o tom, že do New Yorských dvojčat narazí letadla. Kromě toho, díky svým snům údajně předpověděl také útok sarinem v tokijském metru nebo havárii francouzského Concordu.

Často se také stává, že se vám zdá o ztrátě blízkého, nebo se probudíte se silnými emocemi smutku a strachu, které opravdu mohou předurčit jeho nadcházející smrt. To se stalo například spisovateli Marku Twainovi, jemuž se zdálo o smrti jeho bratra již několik týdnů před jeho smrtí.

Jak takové sny vznikají?

Vznik těchto snů zatím není tak úplně známý. Přestože proběhlo několik výzkumů a pokusů, sny jsou pro vědce i nadále velkou a téměř nevyřešitelnou záhadou. Nezbývá nám tedy než odhadovat a u prekognitivních snů by se takových tipů našlo víc.

Může samozřejmě jít o úplnou náhodu. Za život se nám zdají tisíce až miliony snů, a tak je velice pravděpodobné, že se zrovna některý z nich trefí do naší budoucnosti. Když se ale tyto varovné nebo předvídající sny zdají tolika lidem a objevují se právě v ten správný čas, pouhá shoda náhod se nezdá být zrovna vhodným vysvětlením.

Dalším odhadem je, že by mohlo jít o spojení našich vzpomínek na minulé události a jejich porovnání s našimi současnými pocity a obavami. Tím by mohl vzniknout poměrně reálný obraz budoucnosti, který by byl podložen zkušenostmi z minulosti.

Každý si samozřejmě své sny vykládá jinak a je jen na vás, jakou jim věnujete pozornost. Občas je ale dobré, nebrat je na lehkou váhu a snažit se jim porozumět. Mohli by vám totiž pomoct i s náhledem na vaši budoucnost.