Sadařům teploty ani počasí nepřeje: Nyní hrozí, že jablka i jiné ovoce výrazně zdraží

Sadařům teploty ani počasí nepřeje: Nyní hrozí, že jablka i jiné ovoce výrazně zdraží
Úroda opět zažívá krušné chvíle. Zemědělci, kterým úroda přežila alespoň nějaká, si mohou gratulovat. Většina Čechů totiž o svá jablíčka kvůli nepřízni počasí přišla. Ceny se budou odvíjet podle toho, jaká situace je v zahraničí.

Ovocná krize přichází

Sadařů je v poměru s konzumenty nejen jablek žalostně málo. Když je dobrá úroda, musejí se ohánět. Když je úroda horší, jako například letos, je to pro ně ještě horší, nevydělají si tolik, kolik by si zasloužili.

Počasí se nyní utrhlo ze řetězu a páchalo rozsáhlé škody. Hlavně sadaři pečlivě sledovali rodící se úrodu ve svých sadech. A jejich nejhorší očekávání se bohužel naplnila. Budou jablka zdražovat závratnou rychlostí nebo to bude v mezích únosnosti?

Než přišel mráz, všechno bylo v pořádku

V dubnu dorazil mráz. Ten zničil úrodu hlavně jablek, hrušek a švestek, ale také dalšího ovoce a také má na svědomí zmaření snahy vypěstovat vinnou révu či brambory. Obiloviny také neunikly smrtícímu mrazivému řádění.

Škoda je více než jedna miliarda korun, alespoň dle odhadů sadařů. Vycházeli z myšlenky, za kolik by plody prodali, kdyby úspěšně dozrály. Takto nemají nic a dále odhadují, že oproti pětiletému průměru bude úroda nižší minimálně o 75%.

Zemědělci navíc poukazují na fakt, že mráz řádil také v Německu a na Slovensku, čímž by se nám koupě nejen jablek mohla hodně prodražit. Situaci nezlehčuje ani přirážka velkých obchodních řetězců a náklady na dovoz, jak lze logicky vyvodit a zemědělci se toho také obávají.

Zdá se, že nás naši sousedé mohou zachránit

Přesněji sousedé našich sousedů. Neboť ve většině zemí střední Evropy udeřil mráz, a pomoc od nich tak zřejmě bude mizivá. V Sasku jim odumíraly květy a plody peckovin, hlavně třešně a švestky. Na druhou stranu Slovensko hlásí úhyn přibližně 30% očekávané úrody.

Ještě uvidíme, jak se celá situace vyvrbí. Ačkoli plody již nyní chybějí, bude záležet například na vývoji počasí v příštích týdnech či na velikosti rizika ohrožení úrody škůdci.

Jablka ani víno by neměla zdražit tak, abychom je přestali kupovat. Vše záleží na úrodě ve zbytku Evropy. Jak se nyní zdá, budeme kupovat jablka převážet z dovozu, čímž se jejich cena navýší jen minimálně. Pro některé z nás však i toto malé navýšení stačí, aby začali šetřit jinde, pokud si jablíčko budou chtít dopřát.

Mezitím mohou čeští zemědělci začít uvažovat o pojištění proti nepřízni počasí, pokud ho dosud nemají.

Už teď je jasné, že většinu ovoce budeme v obchodech kupovat z dovozu
Už teď je jasné, že většinu ovoce budeme v obchodech kupovat z dovozu | Zdroj: HayDmitriy / Depositphotos

Žádost o pomoc adresovaná Evropské Unii

Vzhledem k situaci u nás se připravuje žádost o mimořádnou finanční pomoc právě pro české zemědělce pěstující ovoce, kterou se naše republika chystá odeslat Evropské komisi.

Evropská Unie má totiž finanční zemědělské rezervy pro podobné případy. Neví se, kolik Evropská Unie českým zemědělcům pustí, ale podle odborníků by bylo dobré, kdyby to bylo minimálně sedmdesát milionů korun.

Žádost se ještě musí důkladně projednat a vypracovat, aby byla šance na dostatečnou pomoc co největší.

Takže ona otázka: Budou jablka rekordně drahá? zatím zůstává zahalena tajemstvím. Dopředu lze jistě říci pouze to, že rozhodně jejich cena nezůstane stejná, ale poroste. O kolik to bude, uvidíme v příštích dnech.

Zdroje článku: