Vliv antikoncepce na lidské tělo. Máme ji brát, nebo se jí raději vyhýbat?

Vliv antikoncepce na lidské tělo. Máme ji brát, nebo se jí raději vyhýbat?
Hormonální antikoncepce je hojně diskutovaným tématem, studie dokazují, že má jak pozitivní, tak i negativní dopad na lidské tělo. Ženy se k jejímu užívání uchylují nejen z důvodu nechtěného početí, brát ji mohu i mladé dívky s nepravidelným cyklem nebo ženy, které trpí během menstruace velkými bolestmi. Pravdou ale je, že hormony, které trvale užíváme, mají vliv na naše tělo. Jaký?

Výhody antikoncepce

Všechny léky mají jak pozitivní, tak i vedlejší účinky, ze kterých už většinou tak nadšené ale nejsme. Pomocí antikoncepce nebráníme jen nechtěnému početí, využívá se také pro úpravu menstruačního cyklu, preventivně pak může antikoncepce působit proti vzniku vážnějších chorob, jako je karcinom vaječníků či děložní sliznice. Ženy užívající antikoncepci jsou pak více chráněny i před mimoděložním těhotenstvím.

Zdroj: Autor: Andrey_Popov / Shutterstock

Nežádoucí účinky

Mnoho žen od antikoncepce ustupuje ale kvůli nežádoucím účinkům, kterých je poměrně dost. Obvykle po pilulkách totiž ženy přibývají na váze, zvětšuje se jim poprsí a naskakují pupínky na obličeji, tedy akné. Mohou se dostavit také psychické potíže, migrény nebo dokonce neplodnost. A i když některým druhům karcinomů antikoncepce brání, u druhých zase zvyšuje riziko jejich vzniku. Mezi nežádoucí účinky tak řadíme i zvýšené riziko vzniku rakoviny prsu nebo děložního čípku.

Problémy pak mohou mít především kuřačky, u kterých je zvýšené riziko vzniku srdečních chorob, infarktu nebo mrtvice. Dostavit se může i hypertenze, plicní embolie nebo řídnutí kostí. Antikoncepci by pak neměly užívat ženy s cukrovkou nebo poruchami štítné žlázy. U těchto chorob se pak většinou doporučuje jiná forma chránění před nechtěným početím. Nejčastěji navrhovanou variantou je nitroděložní tělísko, které uvolňuje gestagen, který ovšem působí jen v děloze a neovlivňuje celý organismus.

Antikoncepci by pak neměly užívat ženy s cukrovkou nebo poruchami štítné žlázy.

Antikoncepce má po celém světě své odpůrce i příznivce, nelze jí ovšem vytknout, že patří k největším vědeckým objevům.