Kurkuma: Zlaté koření na dobré trávení, fyzickou odolnost a jasnou mysl

Kurkuma: Zlaté koření na dobré trávení, fyzickou odolnost a jasnou mysl
Kurkuma má tisíciletou tradici v ajurvédě a její přínosy pro zdraví se dnes využívají také v klasické medicíně. Jak můžeme kurkumu jednoduše zahrnout do každodenního jídelníčku?

Zlaté koření pochází z kořene rostliny kurkumy, který je z vnějšku velmi podobný známějšímu zázvoru, teprve až při rozkrojení se na první pohled liší svou sytě oranžovou barvou. Nejen ve své domovině, Indii, se také běžně používá k barvení látek. 

Jak nám zlaté koření může prospět?

Přispívá k dobrému trávení

Kurkuma prospívá nejen chuti, ale obzvlášť podporuje trávení. Při trávicích potížích se doporučuje konzumovat malé množství tohoto koření, ale pravidelně. 

Má protizánětlivé vlastnosti

Kurkuma působí preventivně, pokud jde o nemoci spojené se zánětlivým procesem včetně alergie, cukrovky, kardiovaskulárního onemocnění a artritidy.

Posiluje imunitu

Kurkuma má silné antioxidační vlastnosti, což znamená, že neutralizuje škodlivost volných radikálů a chrání tělo před nerovnováhou.

Přispívá k dobré náladě

Kurkuma má pozitivní dopad na náladu, pozornost a paměť. Bojuje proti různým degenerativním procesům v mozku, dokonce i proti Alzheimerově chorobě.

Chrání játra

Kurkuma má preventivní účinek proti onemocnění jater, zpomaluje jejich stárnutí.

Jak kurkumu zařadit v malém množství do každodenního jídelníčku?

Kurkumu přidávejte do všech jídel, kam běžně dáváte koření kari, ve kterém je kurkuma taktéž obsažena. Kurkumu můžete používat zvlášť nebo v indických směsích. Obzvlášť se hodí do jídel s červenou čočkou, mrkví a květákem.

Kurkumu přidávejte do zeleninových a čočkových polévek, omáček a luštěninových karbanátků. Hodí se všude, kde chcete docílit lehce pikantní, a přitom nasládlé chuti. Přidávejte kurkumu do rýže, pečených brambor, můžete ji přimíchat do míchaných vajíček. V indické kuchyni ji běžně používají také jakou součást sladkých dezertů. Můžete začít třeba tím, že špetku přisypete do domácího smoothie nebo si jí okořeníte teplé mléko s medem.

S užíváním kurkumy by měly být opatrné těhotné ženy a osoby s poruchami srážlivosti krve. Pro všechny ostatní je doporučená denní dávka 500–1000 mg.