Každý máme z něčeho strach, ale tyto fobie jsou opravdu velmi unikátní (1. díl)

Každý máme z něčeho strach, ale tyto fobie jsou opravdu velmi unikátní (1. díl)
Fobie je iracionální strach z předmětu, situace nebo nějaké živé bytosti, i když život není v nebezpečí. Zatímco většina lidí slyšela o běžných fobiích, jako je strach z výšek (akrofobie) nebo strach z pavouků (arachnofobie), existuje mnoho podivných fobií. Toto je první díl dvoudílného seznamu.

Arachibutyrofobie (Strach z burákového másla ulpívajícího na horní části úst)

Tato fobie je rozšířená hlavně v Americe, kde se burákové máslo konzumuje snad každý den. Přestože všichni víme, že tento typ másla je tak trochu lepkavý, a přestože je jasné, že se nikomu z nás nic nestane, lidé s arachibutyrofobií se toho lepkavého fenoménu extrémně bojí.

Závažnost arachibutyrofobie se liší od člověka k člověku. Někteří s tímto stavem mohou být schopni jíst malé množství burákového másla, zatímco jiní se kompletně vyhýbají konzumaci této sladkosti.

Arithmofobie (Strach z čísel)

Mnoho lidí nenávidí a nenáviděli děsivé hodiny matematiky, kdy jen poslouchali učitele a neměli zdání, o co vlastně jde. Lidé s arithmofobií ale mají skutečný strach z čísel. Lidé s tímto strachem obvykle pociťují úzkost spojenou s matematikou nebo s čísly obecně. To znamená, že každodenní úkoly jako zaplatit potraviny nebo podívat se na digitální hodinky jim mohou extrémně zvýšit tep. Strach z čísel je také někdy označován jako numerofobie.

Xanthofobie (Strach ze žluté barvy)

Xanthophobie je strach ze žluté barvy. Ano, to opravdu existuje. Lidé s xantofobií se obvykle nejen bojí samotné žluté barvy, ale také se bojí jakéhokoli předmětu, který je žlutý, jako jsou třeba banány anebo různé květiny. Lidé s xantofobií se musí za každou cenu vyhnout žluté barvě. Tato fobie má tendenci zasahovat do každodenního života, protože žluté věci lze nalézt všude.

 

Zdroj: