Arachnofobie: Strach z pavouků, který vám může významně zasáhnout do života

Arachnofobie: Strach z pavouků, který vám může významně zasáhnout do života
Většina lidí má z přítomnosti velkých pavouků nepříjemný pocit, ale jsou i tací, kteří šílí jen z obrázku pavouka v časopise. Skutečná fobie lidem nejen znepříjemňuje, ale někdy i zásadně komplikuje život.

Už se vám stalo, že vedle vás někdo z ničeho nic omdlel, jen proto, že spatřil pavouka? Chorobný strach z pavouků není ničím neobvyklým, vyskytuje se poměrně často (na celém světě arachnofobií trpí přibližně půl miliarda lidí) a jen někteří z trpících se odhodlají svému strachu postavit čelem. Většinou takoví lidé nemají problém pochopit iracionalitu svého strachu, ale i přesto v dané situaci propadají panice. Jsou schopni sobě i druhým ublížit, jen aby se vyhnuli kontaktu s obávaným tvorem. 

Už slovo pavouk vyvolává v arachnofobikovi velmi nepříjemné pocity. Psychický stres se přenáší na tělo a trpící může při záchvatu pociťovat bušení srdce, zvětší se mu zorničky, potí se, zčervená nebo naopak zbledne. Vědci došli k závěru, že strach z pavouků či hadů je evoluční záležitostí a je zafixován v našem mozku. Musíme však mozku dát podnět k probuzení tohoto strachu. Arachnofobii může spustit trauma z dětství jako je kousnutí pavoukem nebo jen úlek či naše přítomnost u špatného zážitku někoho jiného. 

Čím dříve se začne fobie léčit, tím je samozřejmě léčba rychlejší. Ihned po diagnostice vám terapeut doporučí správnou léčbu, kterou jsou nejčastěji psychoterapeutické hovory, kognitivně-behaviorální terapie nebo expoziční léčba. Přechodně vám mohou být předepsány také léky proti úzkosti.

Troufnete-li si na samoléčbu, můžete navštívit zooškolu v pražské Zoologické zahradě, kde nabízí speciální lektorovaný program s názvem Zbavte se fobií. Zkušení lektoři vás seznámí s životem obávaných tvorů, vysvětlí vám, kdy jsou pavouci nebezpeční a kdy nikoliv, a na závěr se vám pokusí zprostředkovat pozitivní zkušenost s tímto nevinným živočichem. Budete-li mít odvahu, můžete si pavouka i pohladit. Nutno říci, že pokud se dostanete takto daleko, arachnofobií již pravděpodobně netrpíte.

Už slovo pavouk vyvolává v arachnofobikovi velmi nepříjemné pocity. Psychický stres se přenáší na tělo a trpící může při záchvatu pociťovat bušení srdce, zvětší se mu zorničky, potí se, zčervená nebo naopak zbledne.

Zdroj: