Jaké jsou fáze spánku a proč tolik záleží na jejich kvalitě v našem životě

Jaké jsou fáze spánku a proč tolik záleží na jejich kvalitě v našem životě
Víte, proč se jeden den probudíte krásně odpočatí a den druhý se cítíte jako po flámu? Přečtěte si něco o spánkových cyklech a jejich důležitosti.

Každý člověk má potřebu spánku různou. Ta může být ovlivněna našim výkonem, věkem i nemocemi. Zdravý dospělý člověk potřebuje obvykle 6-9 hodin spánku denně. Odborníci na spánek se však shodují, že z dlouhodobého hlediska je naše zdraví ohroženo, pokud pravidelně nespíme 7-8 hodin denně. Rozhoduje ovšem, jak kvalitní náš spánek je. Abychom totiž mohli snadno projít všemi potřebnými spánkovými cykly a dostat se do nezbytné hluboké fáze spánku, nesmíme se příliš často probouzet.

Seznamte s různými fázemi spánku, kterými zdravý člověk každou noc prochází.

Podle Amerického národního institutu spánkových poruch existují dva základní druhy spánku: spánek s rychlým pohybem očí (REM) a spánek bez REM, který má tři fáze (non REM). 

1. fáze - lehký spánek (non REM)

V tomto krátkém období, kdy přecházíme z bdělého stavu do lehkého spánku, se náš srdeční tep, dech i pohyby očí zcela zpomalí a svaly se uvolní. Během usínání můžeme vnímat svalové záškuby, které často pociťujeme jako “padání těla”. 

2. fáze - dokonalé uvolnění (non REM)

Lehký spánek pokračuje a během něj se naše tělo ještě více uvolňuje. Činnost mozku se utlumí, tělesná teplota klesá a pohyb očí se zcela zastaví. Tato fáze se během spaní často opakuje. Za celou noc v ní strávíme nejvíce času.

3. fáze - hluboký spánek (non REM)

Po předchozích dvou fázích nastává hluboký spánek, po kterém se ráno cítíme dobře odpočatí a svěží. Setkat se ním můžeme v delších časových úsecích během první poloviny noci. Podle výzkumů hluboký spánek trvá až 40 minut. Přičemž platí, že se z něj probouzíme obtížněji než z ostatních fází.

4. fáze - nejhlubší spánek (non REM)

Nastává nejhlubší léčivý spánek. Během této fáze dochází k regeneraci a růstu tkání, obnovuje se buněčná energie a do těla se uvolňují důležité hormony.  Spícího je velmi obtížné z hlubokého spánku probudit, a pokud už se to podaří, může být silně dezorientovaný a přes den pak malátný. 

5. fáze - spánek rychlého pohybu očí (REM)

REM fáze spánku nastává nejdříve 90 minut po usnutí. Dochází při ní ke známému výskytu očních pohybů - oči se za zavřenými víčky pohybují ze strany na stranu. Srdeční frekvence a mozková činnost nejvíce odpovídá bdělému stavu. Člověk těžce a nepravidelně dýchá, také nastává spánková paralýza, kdy je tělo téměř strnulé. Mozek má zvýšenou potřebu kyslíku, který potřebuje pro regeneraci centrální nervové soustavy. I přestože se nám sny podle vědeckých výzkumů zdají ve všech spánkových fázích, z průběhu REM fáze si jich pamatujeme nejvíce. 

 

Zdroje: