Neodkládejte hnojení ovocných stromů: Kdy začít, aby úroda prosperovala

Neodkládejte hnojení ovocných stromů: Kdy začít, aby úroda prosperovala
Každá rostlina uvítá, když ji přihnojíte. Získá díky tomu více živin a může lépe růst. Pokud máte na zahradě ovocné stromy a keře bobulovin, nezanedbávejte ani je – vrátí vám to hojnou úrodou.

Ovocné stromy vyžadují hnojení podobně často jako jiné druhy rostlin. Zvlášť pokud jde o mladé stromky, které máte na zahradě sotva pár let a budou kromě plození ještě hodně růst. Odborníci doporučují hnojit ovocné stromy klidně i třikrát ročně, a to v pravidelných rozestupech. K prvnímu hnojení byste přitom měli přistoupit už hodně brzy zjara – ještě než se na stromech objeví první pupeny.

Kdy hnojit ovocné stromy?

Čas na druhé hnojení přichází na konci dubna nebo v květnu – tedy v době, kdy ovocné stromy odkvetou. Přihnojení jim pomůže, aby z odkvetlých květů vznikly velké a chutné plody. Takže jestli jste ještě nehnojili, měli byste se na to už nyní připravit. Zato na třetí hnojení ovocných stromů máte ještě dostatek času – zahradníci ho doporučují až v létě. Ale leckdo přidává ještě jedno, podzimní hnojení, které stromu zajistí dostatek živin i pro zimní období (a v tom případě pak můžete s klidem vynechat první jarní hnojení).

Hnojení bobulovin

Keře bobulovin mohou být malé, ale i velikosti stromů. A pokud i od nich očekáváte úrodu, měli byste jim k ní dopomoci právě prostřednictvím hnojiva. Kalendář hnojení klidně můžete přizpůsobit ovocným stromům a hnojit vše společně. I typ hnojiva můžete použít úplně stejný. Ale jaký se k tomu hodí nejvíce?

Organická hnojiva

Chybu neuděláte, pokud sáhnete po organických hnojivech. Která to jsou? V obchodech je nehledejte. Jde o přírodní hnojiva, která pocházejí přímo od zvířat. Na hnojení ovocných stromů a bobulovin je naprosto ideální koňský hnůj nebo hnůj od dobytka. Ten se přitom typicky nesype kolem stromů a keřů, ale je potřeba opatrně ho zarýt do půdy kolem stromů (a přitom jim nepoškodit kořeny). Pokud chováte slepice, můžete použít i slepičí trus – ale pozor, musí být hodně ředěný vodou, jinak rostliny doslova pálí.

Chemická hnojiva

Další možností je použití chemických hnojiv. Jejich různé druhy seženete v zahradnictvích nebo hobby marketech. Výběr je široký, a tak může být těžké zvolit ten správný. Naštěstí na obalu hnojiva ihned podle obrázků poznáte, na jaký typ rostliny je určen. Pro hnojení ovocných stromů a keřů bobulovin se doporučuje sáhnout po hnojivech s vysokým obsahem draslíku a fosforu. Prodává se také granulovaný hnůj a řada zahrádkářů na něj spoléhá. U těchto typů chemických hnojiv si ale dejte pozor – nehnojte jimi čerstvě vysazené stromky a nepoužívejte je ani pro první jarní hnojení.

Na co pozor?

Hnojení není žádná věda – ale jen pokud postupujete správně. Pokud totiž ke stromům nasypete hnojiva příliš nebo zvolíte nevhodný typ, můžete stromům a keřům víc ublížit než prospět. Takže se například nedoporučuje sypat chemická hnojiva do jamek určených pro výsadbu nových stromků – tam je potřeba dávat přírodní hnojiva. Stejně tak se dívejte na ředění a na použité množství. Stromy nepotřebují přehnojit – z kvalitní půdy i tak získávají dost živin a hnojení jim jen napomáhá lépe prosperovat.

Zdroje článku: