Jak můžeme upravit svou stravu pro lepší spánek

Jak můžeme upravit svou stravu pro lepší spánek
Pokud už nějakou dobu trpíte nespavostí nebo se budíte nevyspalí, i přestože spíte doporučených osm hodin denně, zkuste zvážit změnu jídelníčku. Přečtěte si, co podle expertů na spánek rozhodně nejíst a jaké potraviny naopak zařadit.

Krok č. 1 - omezte kofein

“Při problémech s usínáním jednoznačně vyřaďte všechny potraviny obsahující kofein,” radí Rachel Marie E Salasová. Jestliže se kávy zříkáte jen těžko, pijte ji zásadně v dopoledních hodinách. Mezi zdroje kofeinu nepatří jen káva, ale také celá řada dalších zpracovaných potravin. Pozor si dejte také na energetické nápoje, kakaové výrobky, zmrzliny nebo snídaňové cereálie. Konzumace kofeinu může způsobit častější výskyt REM fází spánku, ve kterých nastává větší pravděpodobnost probuzení, a vy se můžete budit nevyspalí. 

Krok č. 2 - omezte alkohol

Vědci tvrdí, že pokud si zdravý člověk dá sklenku vína před spaním, usne poté rychleji a jeho spánek je hlubší. Nicméně z dalších studií podle serveru Hopkinsmedicine.org vyplývá, že jakákoli přítomnost alkoholu v krvi může člověka probouzet uprostřed důležitých regeneračních fází spánku. Při pravidelném užívání alkoholu se také zvyšuje pravděpodobnost spánkové apnoe, náměsíčností a problémů s pamětí. 

Krok č. 3 - vyhněte se pikantním jídlům

Konzumace pikantních jídel jako jsou kari, pálivá omáčka a hořčice prokazatelně narušuje spánkovou činnost. “Vyhněte se kořeněným jídlům minimálně tři hodiny před spánkem. Nekonzumujte ani větší množství rajčatové omáčky a jiných kyselých potravinám, pokud trpíte refluxem nebo zažívacími potížemi,” říká odbornice na spánek Charlene E. Gamaldo.

Které potraviny spánku naopak prospívají

Naopak jídla s vysokým obsahem hořčíku si dopřejte plnými hrstmi. Mezi potraviny bohaté na hořčík patří kešu, mandle, banány, pohanka, ovesné vločky, dobře stravitelné nebo namočené luštěniny, zelená listová zelenina a avokádo. Místo hrnku kávy si uvařte bylinný nebo ovocný čaj s medem a citronem, a sklenku vína dočasně nahraďte třešňovou nebo grapefruitovou šťávou.

Změna jídelníčku je důležitým krokem k lepší životosprávě, ale chcete-li docílit kvalitního spánku, musíte také dodržovat správnou spánkovou hygienu. Pokud je vaše ložnice na rušném místě či pokud vám slouží zároveň jako kancelář, vaše mysl může být zmatená, a spánku v takové místnosti se cíleně vyhýbat. Abyste dosáhli kvalitního spánku, pokuste se udržovat rovnováhu ve všech oblastech vašeho života.  

Zdroje: