Konec českým chlebíčkům! V Praze končí jedno z nejoblíbenějších lahůdkářství

Konec českým chlebíčkům! V Praze končí jedno z nejoblíbenějších lahůdkářství
Víte, na co v Praze turisté, zejména z daleké Asie, čekají opravdu dlouhé fronty? Na tradiční české chlebíčky, které se mohou pyšnit dlouhou historií. Jednou z nejznámějších prodejen této pochoutky se stalo lahůdkářství Zlatý kříž, které ohlásilo svůj konec!

Fenomén jménem chlebíček

Tradice českých chlebíčků sahá do počátku 20. století, do období první republiky, kdy v Praze vznikla tři slavná lahůdkářství, která jsou známá dodnes. Vlastnili je významní podnikatelé Jan Paukert, Josef Lippert a Alois Zoufalý. A byl to právě Jan Paukert, který by mohl být zván „otcem chlebíčků“. Když byl totiž u něj na návštěvě malíř Jan Skramlík, nevyhovovali mu tehdy oblíbené jednohubky, jelikož se mu zdály moc malé. Požádal tedy svého hostitele o něco podobného, co by ale vystačilo na 2–3 kousnutí. Moderní chlebíček byl rázem na světě. Lahůdkář Paukert si pak otevřel prodejnu na Národní třídě, kam na jeho chlebíčky chodili významné osobnosti mezi které patřila například operní zpěvačka Ema Destinová, herec Vlasta Burian či první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk.

Lahůdkářství První republiky

Posledně zmiňovaný podnikatel, Alois Zoufalý, si nejdříve otevřel prodejnu s francouzskými delikatesami, která se později rozšířila i o sortiment oblíbených chlebíčků. Svou prodejnu otevřel v roce 1916 a po znárodnění se podnik přejmenoval na Zlatý kříž. Lahůdkářství v Jungmannově ulici v Praze bylo známé po celých Čechách i díky filmu Jáchyme, hoď ho do stroje či seriálu Chalupáři, který se zde natáčel. Obchod byl proslulý svými delikatesami, chlebíčky, jednohubkami, ale i řízky, obloženými mísami, smaženkami a bramboráky. „Řekla bych, že nejsme nejstarší lahůdkářství jen v Praze, Česku a střední Evropě, ale možná na celém světě, protože tyto lahůdky byly založeny za první republiky,“ sdílela koncem minulého roku pro web PrahaIN.cz Irena Klinderová, majitelka lahůdkářství.

Zlatý kříž uzavírá své brány

Rok 2024 je však pro toto lahůdkářství zlomovým a téměř po století působení se stává minulostí. Ještě minulý rok obchody kvetly a vše vypadalo v naprostém pořádku. Od ledna 2024 je dle obchodního rejstříku prodejna v likvidaci a definitivně zavírá. Důvodů je nasnadě asi několik. Lahůdkářství proslulo svými chlebíčky z prvotřídních surovin, které však neustále zdražují, tudíž se musí zvednout i cena výrobku. Jeden chlebíček stál kolem 45 Kč, což už se turistům mohlo zdát příliš drahé. Uvádí se také to, že hlavním důvodem konce prvorepublikového lahůdkářství je vysoký nájem v prestižní Jungmannově ulici v Praze. Čeká podobný konec i ostatní tradiční prodejny?

Zdroje článku: