Jak vypěstovat zeleninu rychle a s minimem zeminy: Praktické tipy pro každého

Jak vypěstovat zeleninu rychle a s minimem zeminy: Praktické tipy pro každého
Zeleninová semínka patří k vůbec nejrychleji klíčícím vůbec. Některé druhy jsme si oblíbili právě kvůli rychlosti klíčení – klíčky obsahují živiny a jsou zdravé. Semínkům následně zmíněné zeleniny stačí málo zeminy, aby se změnily v chutné plody.

Červené ředkvičky

Od zasazení po sběr to trvá necelý měsíc. Ředkvičky stačí zasít tři centimetry hluboko do hlíny a poté zalévat, ale zároveň dbát na to, aby půda nebyla příliš mokrá. Klíčky se objeví nejdéle za deset dní, většinou však stačí méně než týden. Mohou se objevit dokonce po pěti dnech.

Rukola

Obecně všechny druhy salátů potřebují jen velmi málo času, aby se objevily klíčky, rukola však v tomto ohledu drží rekord. Semínka postačí jemně vmáčkout do zeminy, není potřeba dělat díru. Již za pár dní vyklíčí a maximálně do měsíce a půl můžete sklízet.

Mrkev

Mrkev také klíčí poměrně rychle a semínka stačí zamáčknout přibližně tři centimetry do hlíny, aby měla optimální podmínky k růstu. Do dvou měsíců můžeme sklízet, klíčky se objeví již po dvou týdnech od zasazení semínek.

Špenát

Vzhledem ke své rychlé klíčivosti a faktu, že za měsíc až dva můžeme sklízet, není vhodné semínka zasypávat hlínou. Plně postačí, když semínka zamáčkneme centimetr a půl do země. Pokud bychom je umístili více než šest centimetrů pod půdu, bude se jim dařit špatně a s největší pravděpodobností odumřou. Za několik dní se objeví klíčky.

Také špenát nepotřebuje moc hlíny, stačí jemně zamáčknout do země
Také špenát nepotřebuje moc hlíny, stačí jemně zamáčknout do země | Zdroj: DLeonis / Depositphotos

Jarní cibulka

Cibuli trvá tři měsíce, než ji můžeme sklízet. V případě, že nám chutná spíše jarní cibulka, to však potrvá nanejvýš pouhý měsíc, než ji můžeme začít sklízet. Stejně jako dalším druhům zeleniny zmíněných v tomto článku, neprospívá jí, když semínka umístíme příliš hluboko. Stačí opravdu jemná vrstva zeminy, aby nám vyrostla.

Dýně

Za dva měsíce a průměrně jeden týden můžeme dýni sklízet. Z toho vyplývá, že semínka a následně klíčky se hodně činí, aby stihly vyrůst a poskytnout nám plody. V tomto případě se semínka zasazují maximálně dvanáct, minimálně však šest centimetrů pod povrch zemský.

Brokolice

Další zelenina, která se zasazuje maximálně tři centimetry hluboko. Přibližně za 50–95 dní je totiž připravena a čeká jen na nás, abychom ji sklidili. U brokolice je velkou zajímavostí, že ji musíme sklízet časně ráno, ideálně za rozbřesku.

Okurka

Poslední zelenina, která klíčí opravdu rychle, je mezi zahrádkáři oblíbená okurka. Přibližně za dva měsíce se sklízí a je nutné ji sklidit v termínu, přezrálé plody jsou velmi hořké a nechutnají dobře. Semínka stačí lehce zamáčknout do hlíny.

Existují i další lehce klíčící druhy zeleniny, konkrétně například fazole, kedlubna, pórek, hrách, tuřín, řepa nebo kukuřice. Ani sójové boby a melouny není radno zasazovat příliš hluboko, chceme-li, aby naše pěstování bylo úspěšné.

Na těchto druzích zeleniny je nejbáječnější to, že nemusíme dlouho čekat, než začneme sklízet, a nemusíme semínka namáčet na určitý čas do vody. Navíc se ušetříme hromady dřiny při hloubení děr, a pokud již máme zahrádku plnou jiných rostlin, můžeme si je lehce vypěstovat v malých květináčích, které nezabírají tolik místa.

Zdroje článku: