Proč se nám zdají sny a jaký je význam snů?

Proč se nám zdají sny a jaký je význam snů?
Sny odjakživa zajímaly spoustu vědců a filozofů. I když v dnešní době o nich víme mnohem více, vědci stále nedokážou určit proč sníme. Naše sny nejvíce ovlivňují naše myšlenky, pocity, a odehrané události během dne. Existuje i několik různých teorií a my si je v tomto článku představíme.

Pamatujte, že nejdůležitější osobou, která může noční sny rozluštit – tedy zjistit význam vašich snů, jste vy sami a Vaše osoba. Vězte také, že není moc dobrý nápad, když budete vaše sny "házet za hlavu" a nepřikládat jim žádný význam, protože vás mohou často varovat např. před zdravotními problémy. Pokud vás tato tematika skutečně zajímá, máte možnost najít spousty hodnotných informací v následujícím článku o snech. Nyní se už ale pojďme podívat na několik teorií z oblasti snů a na základní pojítko mezi realitou a snem, čímž je spánek.

Proč potřebujeme spánek?

Během spánku dochází k několika důležitým funkcím našeho mozku jako např. k čištění mozku – podle jedné teorie je ve snu, že toxické deriváty metabolismu a rozpadu pocházejí z mozkových buněk, což je nezbytné pro zajištění jejich normálního fungování.

Dochází také k odbourání fyziologických problémů – během spánku se mozek věnuje mnohem více času vnitřním problémům těla – trávení, práci endokrinního systému, správné funkci srdce a dalších orgánů.

A hlavní důvody, proč potřebujeme spánek je imunita – existují důkazy, že ve snu dochází k obnově imunitního systému, ke zvýšení úrovně funkci ochranných buněk, proto když nás například bolí hlava a jdeme si zdřímnout a probudíme se, je velmi pravděpodobné, že Vás už hlava bolet nebude, pokud se nejedná o vážnější zdravotní problém.

Obecně se traduje, že za 45 % nemocí a psychických chorob může nedostatek spánku a snění. Ale existují také lidé, kteří nesní vůbec nebo jen zřídka kdy. 

Teorie

  • Sny jako kompenzace, Teorie Carla Junga

Psycholog Carl Gustav Jung, který je známý po celém světe, věřil teorii, že sny opravdu fungují jako kompenzace za události, které se odehrávají v našem bdělém stavu. Jeho teorie tedy funguje tak, že pokud se Vám v reálném životě stane něco, co pro Vás není příjemné, ve snu se odehraje přesný opak, tedy se Vám zdají nádherné, někdy i vzrušující sny. Tato teorie také popisuje, že tyto sny mohou odrážet nevyvinuté části osobnosti. Popisuje také, že silný a úspěšný člověk mívá sny o pochybách a díky tomu můžeme usuzovat proč se lidé chovají jinak v reálném životě a jinak ve snu. Dle této teorie se nám sen snaží ukázat, o co bychom měli doplnit náš život. 

  • Sny jako řešení problémů

Pokud řešíte nějaký zapeklitý problém, poslední věcí, na kterou myslíte, je jít spát. Tuto teorii vymyslel Annti Revunsoa, která může řešit a oddělovat problémy intelektuální a emociální. Jsou lidé, kteří si dokonce přejí sny plné dobrodružství, aby aspoň na chvílí uvolnili svoji mysl a myšlenky, které za bdělého stavu nemusí být moc pozitivní.

  • Sny jako splněná přání

Zdroj: Pavel L Photo and Video / Shutterstock

Ve většině Vašich snů jste vždy Vy, kdo je hlavní hrdina nebo postava. Sny vždy přirozeně vycházejí z vašeho nitra, protože obvykle odrážejí vaše přání a touhy. S touto teorií přišel psycholog Sigmund Freud. Tato teorie nebo spíše sny jsou důsledkem potlačovaných tužeb, chtění Vašim nitrem, mohou to být nevědomé myšlenky, přání...

V těchto snech se vaše mysl snaží odkrýt přání, které se vaše mysl naučila potlačovat. Pomocí snů si můžeme vysnít náš dům, byt, auto, rodinu... 

  • Sny a oproštění od reality

Tato teorie patří mezi ty nejnovější a je teprve na začátku výzkumu. Je založená na tom, že sny oprošťují od reality a možných problémů, které v životě máme, abychom uvolnili stres, nervozitu, temné myšlenky a úlevu od problémů. Sny můžou být různého charakteru, také i sexuálního, ty podle výzkumu nejlépe pomáhají k uvolnění. Tato teorie věří v to, že snění bude nápomocné k vyrovnání se složitými emociálními problémy nebo pomáhat ke zlepšení chování jedince. Jednoduše řečeno to, co se nám nepravděpodobně stane v reálném životě, tak v tomto typu snu můžeme zažít.  

  • Sny odhalují negativní emoce

Ženy trpí nočními můrami více než muži. Zdá se jim častěji například o ztrátě zubů, pronásledování, pádech, plavání, záplavách a také o nejrůznější havěti, jako jsou hadi a pavouci. Jedna z teorií o nočních můrách tvrdí, že část z nich funguje jako trénink na takzvaný ‚boj‘ či ‚útěk. 

  • Sny napomáhají k fyzickému a psychickému zdraví

Obecně platí, že k fyzické a psychické pohodě se doporučuje spát aspoň 7 hodin denně. Pokud ovšem spíte méně, může u Vás časem začit docházet k různým zdravotním problémům, jako je rakovina, nádor... Hodně lidí se domnívá, že spánek není důležitý, ale to se mílí, spánek je odpočinek pro tělo a mozek. Spánkem také spalujeme kalorie. Spánek je pro tělo velmi důležitý jako jídlo a voda.

Zdroje: