Jak poznáte kvalitní zrnkovou kávu?

Jak poznáte kvalitní zrnkovou kávu?
Můžeme mít doma sebelepší kávovar, ale pokud si pořídíme nekvalitní kávová zrna, dobrou kávu z nich nevykouzlíme. Proto je dobré věnovat výběru kávy větší pozornost.

Pokud si chcete připravit opravdu kvalitní kávu plné chuti, nekupujte kávu v supermarketu, kde nevíte, jak dlouho již na pultech leží, ale vypravte se do vaší oblíbené kavárny nebo se porozhlédněte po ověřených českých e-shopech. Dodavatel kávy by vám měl poskytnout informace o původu kávy, jejím zpracování, aroma i chuťových vlastnostech. Někteří dodavatelé pořádají ochutnávky, zasílají degustační balíčky nebo nabízí výhodné předplatné čerstvých kávových zrnek. 

Při výběru kávových zrn se řiďte jednoduchým pravidlem: Pokud vám káva nevoní, nebude vám ani chutnat. Kvalitní zrnková káva musí hezky vypadat a krásně vonět.

Arabica nebo robusta?

Kávovník arabský je stálezelený pětimetrový stromek s lesklými listy a vonnými, bílými květy. Plody, které zrají 7-9 měsíců po odkvětu jsou zdrojem kávových zrn arabica pro zhruba 70 % světové sklizně. Zrnka arabica jsou světle zelená s namodralým tónem a nahnědlými odstíny. Po upražení je zrno protáhlé a ploché se zakřivenou rýhou uprostřed. Chuť kávy je obvykle popisována jako kyselá s bohatou chutí.

Zdroj: Autor: Africa Studio / Shutterstock

Kávovník robusta je druhým nejvýznamnějším druhem pro celosvětovou produkci kávy. Je to robustní keř či nízký strom, který roste v afrických pralesích. Pěstuje se snadněji než arabica, je tedy levnější. Káva ze zrnek robusty není tak aromatická a má dvojnásobný obsah kofeinu. Zrna jsou menší a zaoblenější s rovnou rýhou uprostřed. 

Jak poznáte kvalitní zrnka?

Při výběru kávových zrn se řiďte jednoduchým pravidlem: Pokud vám káva nevoní, nebude vám ani chutnat. Kvalitní zrnková káva musí hezky vypadat a krásně vonět. V zrnkách byste neměli najít žádné úlomky či kamínky. Zrna také nesmí být příliš mastná. Všechna zrnka by měla mít stejnou barvu, ne příliš světlou (nedopražená zrnka) nebo naopak hodně tmavou (přepražená zrnka). 

 

Zdroje: