Sen o vších

Sen o vších
Prudce se probouzíte. Všechno vás svědí a dráždí. Možná dokonce zjišťujete, že jste se ve spánku škrábali. Právě se vám zdálo o vších. Lezly vám ve vlasech, hlodaly, kousaly a snažily se vám zarýt pod kůži. Tento sen s vámi zůstává po celý den. Ať se snažíte sebevíc, nemůžete na něj zapomenout. Co tato noční můra znamená?

Sen o vších je snem o škůdcích a parazitech – ti mohou být interního, nebo externího charakteru.

Varianta č. 1 - Nákaza 

V této, nejčastější iteraci jste trpitelem vy sami. Během snu se snažíte vší různými prostředky zbavit. V rámci jungiánského snáře hraje důležitou roli to, zda jste vši chytily svým vlastním přičiněním, nebo od někoho jiného.

Klíčové je, zda se vám jich podaří zbavit. Vši jsou ve své podstatě Jungem chápány jako manifestace akumulace malých problémů, které jsou izolovaně zvladatelné, ale zaútočí-li zároveň dokáží nám značně znepříjemnit život. Může to být porouchané auto, hádky s partnerem, komplikace v práci a podobně. Pokud se těmto aspektům nevěnujete včas hrozí, že se rozšíří a zaplaví vás nákaza.

V této variantě nás sen na tuto skutečnost upozorňuje, případně nám pomáhá identifikovat, jak k ní došlo, kdo byl jejím iniciátorem, případně kdo nám může pomoci ji překonat. 

Varianta č. 2 - Léčitel 

Protipólem k předešlé kategorii je forma “léčitel”, ve které vy někomu jinému pomáháte se vší zbavit, případně si jich u někoho všímáte.

Jungův snář nás učí že, jako takový se tento sen může poměrně často objevit po překonání romantické fáze vztahu, kdy začínáme svůj protějšek vnímat jako separovanou jednotku s vlastními problémy – jakási demystifikace lásky a přijmutí zodpovědnosti za problémy druhého, kdy se stáváme aktivním činitelem v jeho sebezdokonalování a optimalizaci životního prostředí. 

Klíč k výkladu 

Sen o vších je snem o škůdcích a parazitech – ti mohou být interního, nebo externího charakteru.

Na sny je důležité nahlížet jako na kontinuitu problémů, se kterými se potýkáme během všedního života. V tomto případě vy, nebo vám blízká osoba čelí sérii stres vytvářejících podnětů, kterých je potřeba se zbavit. Začnete organizací svého prostředí. Proveďte důkladný úklid a vytvořte si itinerář povinností na následující týden. Vši mohou být nejen aktuální problémy, ale i dlouho nepřekonané komplexy, které se derou zpátky na povrch. Váš sen je ale důkazem toho, že jste na cestě tento problém překonat. Stačí jen naslouchat.