Nasbírejte si před zimou poslední dary přírody

Nasbírejte si před zimou poslední dary přírody
Dny se pomalu krátí a příroda nás vybízí k posledním procházkám barevnou krajinou. Po cestě si můžeme natrhat hrsti šípků, trnek a bezinek nebo nasbírat jitrocel na léčivý sirup. Vydejte se s námi za poznáním podzimních léčivek.

Šípky

Šípkovou růži míjíme u cest, na stráních či při okrajích lesa. Šípky trháme opatrně a nejlépe v rukavicích, abychom se nepopíchali. Plody růže si nasušíme na čaj, přichystáme si z nich marmeládu nebo sirup. Velké množství vitamínu C, jež šípky obsahují, v chladných dnech velmi oceníme. 

Zdroj: Dionisvera / Shutterstock

Trnky

Ne nadarmo se tento keř nazývá po trnech. Trnka nás při sběru svých modrých plodů trochu potrápí, ale odmění se nám léčivými účinky. Syrové trnky jsou trpké, ale po uvaření se jejich chuť krásně zjemní. Báječná jsou trnková povidla. Trnky můžeme také zamrazit nebo usušit na čaj.

Bezinky musíme před konzumací povařit, jinak mohou být mírně toxické.

Bezinky

Černý bez nás obdarovává hned dvakrát. V létě voňavými bílými květy a na podzim černými šťavnatými plody. Bezinky musíme před konzumací povařit, jinak mohou být mírně toxické. Bezinková povidla nebo sirup nám dobře poslouží při nachlazení nebo migréně.

Zdroj: Gummy Bear / Shutterstock

Jitrocel

Na začátku podzimu si ještě můžeme natrhat jitrocelové listy, které hojně rostou v zahradách, na loukách či u polních cest. Snadno si z nich uvaříme jitrocelový sirup proti kašli. Jitrocelové listy si můžeme také nasušit do čajové směsi proti kašli.

Zdroj:

  • Autorský text