Jak zpracovat trnky a vyrobit z nich Povidla či Sirup?

Jak zpracovat trnky a vyrobit z nich Povidla či Sirup?
O trnce se říká, že je prababičkou švestek. Trnitý keř dorůstající až do výšky tří metrů nám každý rok připravuje úrodu plnou vitamínů. Naučte se jak trnky zpracovat a jak jejich sílu využít po celou zimu.

Trnka roste po celé Evropě. Nejčastěji ji můžeme najít podél polních cest a na okrajích lesů. Výrazná je svými květy od dubna do května, na podzim modrofialovými plody v podobě kulatých peckoviček s velice trpkou chutí. Čerstvé trnky můžeme jíst v malém množství i syrové (sladší chuť mají po prvních mrazících), ale většinou je přidáváme do kompotů, koláčů, sirupů nebo je využíváme v sušené formě pro jejich léčivé vlastnosti. Plody trnky totiž obsahují významné množství vitamínu C, provitamínu A, vitamínů skupiny B, a také vápník, draslík a hořčík.

Čaj ze sušených plodů užíváme po lžičkách při střevních chřipkách či močových problémech. Trnkový sirup pak na posílení imunity při podzimních a jarních chřipkách.

Trnková povidla

1 kg trnek vložíme do hrnce se silným dnem. Trnky zalijeme vodou, tak aby byly úplně ponořené a vaříme zhruba 20 minut. Uvařené trnky propasírujeme přes cedník, tak aby se dužina oddělila od pecek. Trnková povidla přivedeme k varu a po částech přidáme 1 kg cukru. Za stálého míchání vaříme do zhoustnutí asi 20 minut. Povidla nalijeme do vyvařených sklenic, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru.

Trnkový sirup

750 g přemrzlých trnkových kuliček, 320 ml vody, 600 g třtinového cukru vložíme do hrnce se silným dnem, přivedeme k varu a pod poklicí vaříme 45 minut. Necháme vychladnout, hmotu přecedíme a vzniklý sirup za stálého míchání opět přivedeme k varu. Scedíme do vyvařených sklenic a uchováváme v chladu.

Zdroje: