Příprava půdy pro rajčata: Tajné triky pro přípravu půdy, které musíte znát

Příprava půdy pro rajčata: Tajné triky pro přípravu půdy, které musíte znát
​​​​​​​Bohatá úroda rajčat závisí na zdravé půdě. Češi jsou známí jako národ zahrádkářů. Pokud lidé nedisponují chatou či chalupou se zahrádkou, většinou mají alespoň byt s lodžií, balkónem nebo terasou.

Rajčata

Rajčata jsou oblíbeným druhem zeleniny, který má mnoho využití v kuchyni. Můžeme je jíst jako zdravou svačinu nebo jako surovinu do rozličných pokrmů. Není nad to, zakousnout se do svých vlastníma rukama vypěstovaných rajčat. Chuť i vůně jsou skvělé.

Úroda rajčat

Každý pěstitel si samo sebou přeje, aby jeho úroda byla bohatá a zdravá. Péče o rajčata není velice složitá, ale určitou péči již tento druh zeleniny vyžaduje. Abyste dosáhli uspokojujících výsledků ohledně úrody, doporučuje se věnovat se důkladně přípravě půdy pro rajčata.

Půda

Rajčata vyžadují půdu, která by neměla být příliš těžká. Doporučuje se do půdy zapracovat kompost, hobliny, hnojivo nebo zahradní vápno.

Jak se postarat o půdu

Zezačátku je potřeba vykopat jámu do hloubky 50 centimetrů.

Ponechejte si důležité prvky. Když budete odstraňovat trávu ze země, ponechejte v ní důležité prvky pro správný růst rajčat.

Přidejte hydrogenuhličitan draselný a zemědělské vápno. Tyto složky se doporučuje přimíchat do zeminy. Jsou nápomocné v boji proti houbám a škůdcům. Tuto směs je zapotřebí nasypat v kořenové zóně, aby byla chráněna i pod zemí.

Při pěstování rajčat nezapomeňte i na dobré hnojivo, čeká vás pak bohatá úroda
Při pěstování rajčat nezapomeňte i na dobré hnojivo, čeká vás pak bohatá úroda | Zdroj: Rajen1980 / Depositphotos

Vyrobte další směs na listy

Vyrobte si postřik z hydrogenuhličitanu draselného, zemědělského vápna, mýdla a oleje. Olej musí být zředěný ve čtyřech litrech vody. Tento postřik aplikujte na listy rostliny.

Použití mulče

Mulčováním zakryjeme povrch půdy odumřelým organickým materiálem. Z toho se vytvoří úrodný humus. Kromě mulčované kůry můžete využít slámu, listí stromů, posekanou trávu nebo jiný rostlinný odpad. Pokud v tomto případě sáhnete po slámě, tak ji neudupávejte. Hrozí potom nechtěné uvolnění sporů plísní do půdy.

Zemědělská fólie

Pokud sáhnete po zemědělské fólii a použijete ji, pak zabráníte rozsáhlému vlivu plísní. Víte, že houbové nemoci jsou ty, které vám mohou úrodu rajčat velmi poškodit. Pokud máte zdravou zeminu, lze těmto nemocem zabránit nebo je alespoň ve větší míře potlačit. Mezi závažnou chorobu rajčat se řadí Phytophthora infestans.

Phytophthora infestans je patogen, který je zodpovědný za pozdní plíseň bramborovou. Je to choroba, která způsobuje vážné symptomy na rostlinách čeledi Solanaceae. Jedná se o patogen vodní plísně. Ty jsou v povědomí pro své mnohočetné typy sporů. Různé typy sporů jsou důležité při vzniku chorob. Šíření patogenu je možné pohybem svých sporangií.

Prevence kontaminace

Pokud jste řešili potíže s chorobou Phytophthora infestans v minulé sezóně, nesázejte rajčata na stejné místo ani do stejné půdy.

Čištění nástrojů

Všechno náčiní, které mohlo přijít do styku s kontaminovanou půdou velmi důkladně vyčistěte a dezinfikujte.

Důkladná příprava zeminy pro vlastnoručně vypěstovaná rajčata se rozhodně vyplatí. Přejeme mnoho úspěchů.