Hluboký spánek, jak dlouho trvá a proč je tolik důležitý

Hluboký spánek, jak dlouho trvá a proč je tolik důležitý
Přečtěte si, proč bychom neměli zanedbávat doporučených 7-9 hodin pravidelného spánku a jak spánek optimalizovat, abychom byli zdravější, silnější a energičtější.

Během spánku procházíme několika fázemi a hluboký spánek je jedním z nich. Když usínáme, procházíme od lehkého spánku postupně přes hlubší spánek s pomalými vlnami, až po REM spánek (spánek s rychlým pohybem očí). Tyto fáze se opakují v cyklech 4-6 krát za noc, podle toho jak dlouho spíme. Celý jeden cyklus dohromady trvá 90 - 110 minut, ale jejich složení se v noci mění. Uprostřed noci dominuje spánek hluboký, čím více se však blížíme probuzení, tím více převažuje REM spánek, ze kterého si pamatujeme nejvíce snů.

Průběh hlubokého spánku a co se s námi děje

Když upadáme do hlubokého spánku, srdeční a dechová frekvence se sníží, svaly se maximálně uvolní a mozek i celé tělo získává novou sílu. Dochází k uvolňování důležitého růstového hormonu, který pomáhá regenerovat buňky. Během hlubokého spánku mozek zpracovává všechny denní zážitky a ukládá informace do trvalé paměti. Celé tělo doplňuje energii na další dny. Pokud se chcete probudit svěží a plni energie, je pro vás hluboký spánek zcela zásadní.

Jak dlouho trvá fáze hlubokého spánku

Daniel Sallis Murrell, specialista na spánek z chicagské kliniky pro server Healthline.com uvádí, že zdravý člověk v noci tráví hlubokým spánkem přibližně 13 - 23 % z celkového spánku. To znamená, že pokud spíte 8 hodin, v nejhlubší léčivé fázi spánku se nacházíte hodinu, maximálně dvě. Přičemž platí, že čím starší jste, tím kratší tato fáze obvykle je.

Co může zapříčinit nedostatek hlubokého spánku

Aby se všechny výše uvedené léčebné funkce těla i mysli mohly uskutečnit, je zapotřebí dodržovat pravidelnou spánkovou hygienu. Jelikož k fázi hlubokého spánku dochází pouze pokud spíme dostatečně dlouho, časté flámování a přesouvání odchodu do postele na pozdní noční hodiny může zapříčinit jeho nedostatek. 

Trpíte spánkovou deprivací?

Nedostatek spánku může vést k řadě symptomů a onemocnění jako je snížená koncentrace, bolesti hlavy, třes, závratě, obezita a srdeční choroby. Pokud trpíte spánkovou deprivací je pro vás snazší onemocnět. Z nemocí se nevyléčíte tak rychle, jak je obvyklé, těžko a dlouho se probouzíte a v neposlední řadě snáze podléháte stresovým situacím.

Jak můžeme sami přispět k docílení kvalitního hlubokého spánku

Odborníci na spánek z Americké spánkové asociace jako prevenci spánkových poruch doporučují každodenní intenzivní pohyb. Cvičení jako je běh, plavání nebo aerobní cviky by se měly provádět ideálně v první polovině dne. Odpoledne nebo v podvečer zařazujeme klidnější aktivity jako jsou protahovací cviky nebo procházka. Začlenit můžeme také pravidelné saunování. K lepšímu spánku mohou významně přispět i dietní změny, obzvlášť zařazení více zdravých tuků a omezení sacharidů. 

Zdroje: