Jak poznáte spánkový deficit a je možné spánek dohnat?

Jak poznáte spánkový deficit a je možné spánek dohnat?
Po dobrém spánku toužíme všichni. Ale dokážeme si plnohodnotný odpočinek v podobě kvalitního spánku opravdu dopřát? Podle odborníků na spánek bohužel čím dál méně. Pro některé je spánek doslova luxusem. Spánkový deficit se stal podle všech studií “epidemií” moderní doby.

Co je spánkový deficit

Kdykoli spíme, ukládáme si energii do záložního zdroje, ze kterého čerpáme, když onemocníme nebo když nás přepadne únava. Jakmile z tohoto pramene bereme příliš často a baterii dostatečně nenabíjíme, může se nám to časem vymstít. Podle vědeckých výzkumů potřebujeme minimálně 7 hodin spánku denně, ale většina z nás tento cíl ani zdaleka nesplňuje. Svou roli v tom hrají přemrštěné pracovní či školní povinnosti, ale také zvýšené používání elektronických přístrojů. 

Nervozita, zapomnětlivost, přejídání

Chronická ztráta spánku se neobjeví ze dne na den, ale vyvíjí se po dobu několika let, a to velmi nenápadně. Dlouhodobý spánkový deficit poznáme nezpochybnitelnými signály, mezi které patří roztržitost, zapomnětlivost, nervozita, časté nachlazení nebo kolísání váhy. Mezi jeden z nejčastějších příznaků dlouhodobého vyčerpání z nedostatku spánku patří přejídání. Máme větší chuť na laskominy obsahující rychlé cukry a lákají nás potraviny bohaté na soli a tuky. Diane Augelliová z Chicagské univerzity informaci potvrzuje: “Hladina hormonu, který je zodpovědný za to, že poznáme, kdy máme hlad, při nedostatku spánku klesá. Takže nejen, že máme tendenci se po flámu přejídat, my ani nepoznáme, že už jsme plní.” 

Zpomalení metabolismu, zvýšení krevního tlaku  

Pokud nás ani tyto signály nezastaví a my stále ponocujeme, vyloženě si říkáme o další potíže. Při nedostatku spánku spojeného s přejídáním tělo přestane přijímat glukózu, což může pomalu, ale jistě vést k cukrovce. “Dlouhodobě se metabolismus našeho těla mění, protože nepřijímá jídlo stejným způsobem a dochází k inzulinové rezistenci,” dodává Augelliová. Pokud spíme dostatečně dlouho, krevní tlak a srdeční frekvence klesají a nabírají energii na další den. Spíme-li však pouze několik hodin, nestačí dojít k regeneraci těla, to produkuje adrenalin a ten ve vysokých dávkách zatěžuje srdce. Ztráta těchto cenných hodin vede ke zhoršení kardiovaskulárního zdraví, obzvlášť v podobě zvýšeného krevního tlaku.

Je možné spánkový deficit dohnat?

Dohnat zmeškaný spánek sice můžeme, ale trvá to mnohonásobně déle. Podle studie z roku 2016 se pouhá jedna hodina spánkového deficitu obnovuje čtyři dny. Přetáhneme-li “přes půlnoc” jednou za čas, můžeme si odpočinek vynahradit třeba odpoledním šlofíkem. Ale pokud ponocujeme pravidelně, návrat do normálu bude vyžadovat dlouhodobější změny. Začněte tím, že půjdete každý den do postele o 15 minut dříve, než jste zvyklí. Postupně se tak dostanete na vámi požadovaný čas. O víkendech si nepřispávejte a dodržujte nastavený rytmus. A ze všeho nejdříve ze své ložnice odstraňte veškerou elektroniku. Je totiž lákavé sáhnout po mobilu, když nemůžete usnout, ale pro vaše duševní i fyzické zdraví je to zcela zničující. 

 

Zdroje: